11. DAN AVANTURE - Do egzotičnih plaža tirkiznog Jonskoga mora - 'kozjim' putevima...

Meteora i nadmorska visina učinile su svoje. Naš trojac kvalitetno se naspavao. Nakon obilnog doručka, Roman i Anja (sada već poznati ukrajinski par) nastavljaju svojim putem, a Domagoj, Josip i Jan preko Arte i Preveze počinju svoje spuštanje prema Lefkadi.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.09.2019
11. DAN AVANTURE - Do egzotičnih plaža tirkiznog Jonskoga mora -  'kozjim' putevima...
 Lefkada je otok bujne vegetacije i svjetski poznatih plaža. Turistički je relativno nerazvijen i neurbaniziran. Četvrti je otok po veličini na Jonskom moru, s površinom od 300 kvadratnih kilometara i obalom dugom 17 kilometara. Na otoku živi oko 22000 stanovnika. Obzirom da preko kanala ide pokretni most dužine 50 metara, ovo je jedini jonski otok do kojeg se može stići kopnenim putem. Brdovit, s dva vrha koja prelaze visinu od 1000 metara, što ga u kombinaciji s bujnom vegetacijom, nevjerojatnim plažama i tirkiznom bojom mora, svrstava u jednu od egzotičnijih europskih destinacija. 

Domagoj je smještaj rezervirao u mjestu Vasiliki, koji im je poslužio kao polazna točka za obilazak dviju najljepših plaža na otoku, Porto Katsiki i Egremni. To je još jednom pokazalo kako u životu se ne može sve isplanirati u detalje i igrati na sigurno. Naime, Porto Katsiki i Egremni bili su udaljeni 4-5 km od njihovog smještaja. Ono što nisu znali jest da su te dvije plaže smještene s druge strane brda od smještaja. Tih 4-5 km, odjednom se pretvorilo u 40 km. Srećom, kilometražu su smanjili uz pomoć lokalnog stanovništva koje im je objasnilo gdje se nalaze prečice. Tako su se vozili kozjom cestom, kako ih lokalci nazivaju.

Uslijed svakodnevnih manjih i većih odrona, na Egremni plaži boravak nije u potpunosti siguran. Ipak, ljepota je oduzimajućeg daha. Zahvaljujući snimkama iz zraka, naši građani moći će na premijeri dokumentarnog filma „Idemo na istok bez Gorana Milića“ vidjeti o kakvoj je ljepoti riječ. Lefkada je otok na kojem su ostali jedan dan, tako da nažalost nisu našli vremena brodom obići cijeli otok. Nastavili su dalje, prema Porto Katsiki plaži, koja se nalazi 10-ak km južno od Egremi plaže. Vožnja je duga i spora. Razlog je kretanje uskim putem, s mnogo nepreglednih krivina. Mimoilaženje je jedva moguće i potrebna je velika opreznost. 

Porto Katsiki znači „Kozja luka“. Naravno, koza nema. Put do plaže nije niti malo lagan. Potrebno je sići niz 80 stepenica uklesanih u liticu. Na vrhu stubišta  nalazi se omanji parking i nekoliko barova, te kantina. Prilazak plaži otkriva čudesan pejzaž i kristalno plavo more. Nad morem nadvijaju se ogromna brda koja stvaraju prirodnu sjenku i dojam privatnosti. Zbog čestih vjetrova na ovom dijelu otoka, more je hladno i nije ugodno za poduže kupanje. Najviše ih je fascinirala boja mora, kao da su na Maldivima. 
 
Nakon kraćeg kupanja i sunčanja, u njima se pojačavala nogometna euforija. Hrvatska je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Iako je utakmica izgubljena, čestitki od strane turista, na srebrnoj medalji, nije nedostajalo. Fenomenalan osjećaj u trenutku kada potpuni stranci prilaze, pružaju ruku, grle, upućuju lijepu riječ, čestitaju. Hvale su prštale. Imali su osjećaj kako su svi navijali za Hrvatsku. 
 
 
Grčko gostoprimstvo ih je oduševilo. No, u mislima, krenule se pripreme za novu državu. Čekao ih je put prema raznolikoj Albaniji.

A do premijere filma koji sve ovo zorno prikazuje brojimo još nekoliko dana. Pratite nas

https://web.facebook.com/events/493899104705396/

https://web.facebook.com/RastaSunshineAdventurer/

https://www.instagram.com/rasta.sunshine.adventurer/

Tekst: Tajana Ćosić
 
 
 
 
"Putovanja vas ne oblikuju toliko, koliko ljudi koje usput susrećete.“  (Andy Dan - američki poduzetnik)
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

U javnosti se svađali, tukli i opijali

Policajci isključili iz prometa vozača s 3,18 promila

VIJESTI

Novi autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika