10. DAN AVANTURE - 'Olympus has fallen': osvojena povijesna planina bogova i glasovita 'Meteora'!

Deseti je dan ovog čarobnog putovanja. Ovaj dan uistinu i može nositi titulu čarobnog, bajkovitog dana. Domagoj, Josip i Jan nastavili su svoje putovanje u smjeru mitske planine Olimp i grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama poznatim pod nazivom Meteora.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.09.2019


Nakon kraće vožnje autoputom, nastavili su u smjeru mjesta Katerini. Upravo tamo započeli su svoj uspon na Olimp -  povijesnu planinu bogova. Olimp je 1938. godine proglašen nacionalnim parkom. Prostire se na 238 kvadratnih kilometara. Poznat je širom svijeta radi svojih geoloških karakteristika i naravno po svojoj jedinstvenoj prirodi. Najviši vrh je Mitikas koji se nalazi na 2918 metara nadmorske visine. Među starim Grcima poznat je pod nazivom Panteon, tj. Hram posvećen bogovima. Smatralo se kako su bogovi upravo tamo živjeli. 

Naš trojac popeo se na Olimp, pokušavajući doživjeti ovu povijesno vrlo interesantnu planinu iz jednog drugog ugla. Naime, kakva bi to avantura bila da nisu otišli malo „off road“. Došavši do jednog proplanka, pružao im se spektakularan pogled. Stajući na proplanku pratio ih je snažan vjetar, koji ih nije omeo u upijanju doživljaja. Nakon meditativne stanke, potrebno je bilo vratiti se natrag po mokroj travi, te makadamskoj uzbrdici. Josip, osoba s najkritičnijim motorom krenuo je prvi. Motor velike težine. Problem se pojavio kada je došao do ceste i htio stati. No, kako je stao na uzbrdici, nije uspio dodirnuti nogama zemlju i njegova Honda završila je upravo tamo, na zemlji. Srećom, štete nije bilo. Kvaliteta Honde pokazala je svoju vrijednost. Domagoj i Jan pomogli su Josipu postaviti motor ponovno u ravnotežni položaj. Kako se nisu uspeli na sam Olimp, zaustavili su se pokraj znaka koji je ukazivao na  njegovog teritorij i fotografirali ga. 
 
Jan je snimao dronom, a Josip se  ponovno našao na zemlji. „Olympus has fallen.“ – bio je Domagojev komentar. Josip se pravdao gubljenjem ravnoteže. Vjerojatno nadmorska visina učini svoje. 
 
 
Vrijeme je došlo napustiti Olimp i nastaviti prema krajnjem odredištu, Klambaki, u čijoj se blizini nalazi Meteora. Put ih je vodio u predjele koji su uvelike podsjećali na hrvatsku Zagoru. Temperature su također podsjećale na to hrvatsko područje. Uvjeti koji su dodatno otežavali vožnju i time umarali naš trojac. Srećom, lijepe, a i prazne ceste ubrzavale su njihov tempo vožnje. Meteora se ukazala pred njima. Prva postaja bio je smještaj. Guesthouse Batalogianni gdje ih je trebao dočekati ukrajinski par Roman i Anja. Zatekli su njihove motore kako parkirani stoje ispred smještaja, no, ne i njih. Domaćini im govore kako su oni već u razgledavanju. Ništa drugo nije preostalo našoj ekipi, nego učiniti isto.
 
Ostavivši svu opremu, uputili su se u razgledavanje Meteore. Kamena litica koja na prvi pogled fascinira svojom ljepotom. Riječ je stijenama vapnenaca visokim i do 500m, koje su u 14. st., kada je došlo do prodora otomanske vojske na prostor Grčke, poslužile monasima pronaći sigurnost i utočište. Meteora je bila skupina od 24 manastira. Danas je od njih ostalo šest (pet muških i jedan ženski manastir). 
 
 
 
 
Sveti Manastir ili Veliki Meteoron je najveći manastir Meteora. Podignut u 14. st., a obnavljan 1483. i 1552. godine. Mjesto obiluje turistima, lokalnim tavernama i suvenirnicama. Gdje god se okrenuli, pratio ih je prekrasan pogled na čudo koje je stvorila što priroda, što ljudska ruka. 
Dečki su obišli nekoliko manastira i vidikovac, koji su im preporučeni u smještaju u kojem će noćiti. Povratkom u spomenuti smještaj, konačno su se susreli s Romanom i Anjom. Odlučili su, ovog puta, svi otići na još jedan obilazak, sjesti na vidikovac i uživati u zalasku sunca. Vidikovci su prostrani. Svatko je u sebi doživljavao susret s ovim famoznim mjestom. Dan, pak, nije mogao bolje završiti, na stijenama, družeći se i razgovarajući s prijateljima koji dijele strast prema putovanjima.

Vidjet ćete to i u filmu 'Idemo na istok bez Gorana Milića', do čije premijere još 'sitno' odbrojavamo:

https://web.facebook.com/events/493899104705396/

https://web.facebook.com/RastaSunshineAdventurer/

https://www.instagram.com/rasta.sunshine.adventurer/

Tekst: Tajana Ćosić
 

 
„Više se ne bojim kako ću izgubiti, jer povratak uvijek otkriva nešto novo.“ (Billy Joel, američki glazbenik)
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška