1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Višegodišnjim i kontinuiranim obilježavanjem ovog dana povećava se svjesnost o HIV/AIDS infekciji u populaciji kao velikom globalnom javnozdravstvenom problemu te se izrazito potiču preventivne i informativne mjere, ali i liječenje i rehabilitacija već oboljelih osoba.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.12.2021
1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


HIV (eng.Human Immunodeficiency Virus) je virus humane imunodeficijencije koji s vremenom dovodi do uništenja imunološkog (obrambenog) sustava što rezultira pojavom oportunističkih infekcija i razvitka malignoma (tumora) od koje osobe mogu umrijeti. AIDS (engl.) ili SIDA (franc.) je skraćenica koja označava sindrom stečenog nedostatka imuniteta, a u suštini se odnosi na slabost i nesposobnost imunološkog sustava organizma od strane HIV virusa (krajnji stadij HIV infekcije). Vrijeme od zaraze HIV-om do pojave AIDS-a prosječno iznosi oko 10-ak godina i u tom periodu osoba ne mora imati izražene simptome i tegobe, no nesvjesno može prenijeti virus na druge ljude i tako ih zaraziti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je 2018. godine s HIV infekcijom živilo 37,9 milijuna ljudi, dok ih je 770 000 umrlo od posljedica iste. Sukladno podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od 1985. godine kada je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj HIV infekcije pa do početka studenog 2019. godine, evidentirano je ukupno 1 723 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija. U istom razdoblju njih 551 je oboljelo od AIDS-a, a od posljedica je umrlo 290 osoba. 

U našoj zemlji prosječno se godišnje otkrije 100-ak novodijagnosticiranih slučaja, što stopom od 2,3/100 000 stanovnika Hrvatsku stavlja u skupinu zemalja s niskom učestalošću od HIV infekcije.     Od ukupnog broja svih slučajeva zaraze HIV-om, najveći broj zabilježen je u muškog spola (88%), a infekcija se najčešće otkriva u dobnoj skupini od 20-39 godina starosti. U oba spola nezaštićeni spolni odnos je najčešći put prijenosa (91%). U Brodsko-posavskoj županiji u periodu od 1985.-2019. godine dijagnosticirano je 37 oboljelih od HIV-a, a od AIDS-a ih je obolilo njih 12. U razdoblju od 1986.-2019. godine u našoj županiji registrirani broj umrlih od HIV/AIDS-a iznosio je 8 osoba. Broj  oboljelih i umrlih od AIDS-a ima stabilan trend niske pojavnosti, ponajviše zahvaljujući  dostupnosti antiretrovirusne terapije koja ako je uspješna, omogućuje da osobe koje žive s HIV-om imaju gotovo isto očekivano trajanje života kao i osobe koje nisu zaražene HIV-om. Referentni Centar za liječenje zaraze HIV-om u Hrvatskoj je Klinika za infektivne bolesti „Dr.Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

HIV se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom (vaginalni, analni, oralni), izravnim unosom krvi zaražene osobe u organizam nezaražene osobe (dijeljenje pribora-igala za intravenozno ubrizgavanje droga, piercanje i tetoviranje ne sterilnim instrumentima) te sa zaražene majke na plod tijekom trudnoće, poroda i dojenja. U Hrvatskoj prijenos HIV-a putem transfuzije krvi, krvnih preparata te presađenih tkiva i organa gotovo je u potpunosti uklonjen radi strogih kontrola i testiranja. 

Nema karakterističnih simptoma bolesti za HIV infekciju. U početnoj (akutnoj) fazi bolesti - nekoliko tjedana od početka zaraze mogu se javiti simptomi poput povišene tjelesne temperatura, umora i malaksalosti, gubitak teka i tjelesne mase, bolova u mišićima i zglobovima, uvećanih limfnih čvorova, gljivične infekcije usne šupljine. Kako se radi o relativno nespecifičnim znakovima bolesti, jedino testiranje može potvrditi prisutnost HIV infekcije.

Princip testa je dokazivanje prisutnosti HIV virusnog proteina i protutijela u uzorku krvi. Testirati se može svatko, a posebno je preporučljivo ako imate veći broj spolnih partnera, rizičan spolni odnos (spolni odnos sa prostitutkama, nepoznatim osobama, nezaštićeni spolni odnos), kod intravenozne konzumacije narkotika te korištenih rabljenih igala i šprica. Testiranje je također preporučljivo i u slučaju da ste u prošlosti imali, ili trenutno imate neku spolno prenosivu bolest, ako ste u prošlosti  primili transfuziju krvi u nekoj stranoj zemlji, „piercanje“ i tetoviranje u neovlaštenom/neprovjerenom salonu te ako pripadate rizičnoj skupini a da pritom imate učestale ponavljajuće gljivične infekcije, herpes zoster, upale pluća ili novonastalu tuberkulozu. Testiranje je anonimno, besplatno i dobrovoljno te se u našoj županiji ono može odraditi u HIV savjetovalištu pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu na adresi Vladimira Nazora 2A.

Iznimno je važno naglasiti da testiranje na HIV omogućava ranu dijagnozu bolesti i uspješnije liječenje koje umanjuje ili sprečava komplikacije te se zaraženoj osobi poboljšava kvaliteta života i prognoza bolesti. Trenutno ne postoje lijekovi koji mogu izliječiti zarazu, ali se dostupnom terapijom uz suradljivost oboljele osobe pri korištenju iste suzbija umnažanje virusa čime se njegova količina u tijelu smanjuje na nemjerljivu razinu. Time se oporavlja oštećeni imunitet što sprečava pojavu teških bolesti i stanja vezanih za AIDS (oportunističke infekcije, malignomi).

Osnovu prevencije HIV-a čini kvalitetno informiranje, edukacija i testiranje. U svrhu boljeg informiranja javnosti o spolno prenosivim bolestima dostupna je i besplatna aplikacija „Spolno zdravlje“ koja se može skinuti na pametne mobilne uređaje. Uz navedeno, odgovornim spolnim ponašanjem, korištenjem prezervativa, izbjegavanjem intravenoznog unosa narkotika, izbjegavanjem piercinga i tetoviranja u nesigurnim( ne sterilnim) uvjetima, korištenjem zaštitne opreme pri rukovanju ljudske krvi, tkiva i organa ljudi u profesionalnom radu svodi vjerojatnost HIV infekcije na najmanju moguću mjeru. 

tekst pripremio: Ivan Štivić dr.med - spec.epidemiologije

Zadnje vijesti

263 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Ne sjedajte za upravljač vozila ukoliko ste konzumirali alkohol!

Uhvaćen 18-godišnji počinitelj kaznenih djela teške krađe

FOTO GALERIJA

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu