1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Višegodišnjim i kontinuiranim obilježavanjem ovog dana povećava se svjesnost o HIV/AIDS infekciji u populaciji kao velikom globalnom javnozdravstvenom problemu te se izrazito potiču preventivne i informativne mjere, ali i liječenje i rehabilitacija već oboljelih osoba.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.12.2019
1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


 HIV (eng.Human Immunodeficiency Virus) je virus humane imunodeficijencije koji s vremenom dovodi do uništenja imunološkog (obrambenog) sustava što rezultira pojavom oportunističkih infekcija i razvitka malignoma (tumora) od koje osobe mogu umrijeti. AIDS (engl.) ili SIDA (franc.) je skraćenica koja označava sindrom stečenog nedostatka imuniteta, a u suštini se odnosi na slabost i nesposobnost imunološkog sustava organizma od strane HIV virusa (krajnji stadij HIV infekcije). Vrijeme od zaraze HIV-om do pojave AIDS-a prosječno iznosi oko 10-ak godina i u tom periodu osoba ne mora imati izražene simptome i tegobe, no nesvjesno može prenijeti virus na druge ljude i tako ih zaraziti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je 2018. godine s HIV infekcijom živilo 37,9 milijuna ljudi, dok ih je 770 000 umrlo od posljedica iste. Sukladno podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od 1985. godine kada je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj HIV infekcije pa do početka studenog 2019. godine, evidentirano je ukupno 1 723 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija. U istom razdoblju njih 551 je oboljelo od AIDS-a, a od posljedica je umrlo 290 osoba. 

U našoj zemlji prosječno se godišnje otkrije 100-ak novodijagnosticiranih slučaja, što stopom od 2,3/100 000 stanovnika Hrvatsku stavlja u skupinu zemalja s niskom učestalošću od HIV infekcije.     Od ukupnog broja svih slučajeva zaraze HIV-om, najveći broj zabilježen je u muškog spola (88%), a infekcija se najčešće otkriva u dobnoj skupini od 20-39 godina starosti. U oba spola nezaštićeni spolni odnos je najčešći put prijenosa (91%). U Brodsko-posavskoj županiji u periodu od 1985.-2019. godine dijagnosticirano je 37 oboljelih od HIV-a, a od AIDS-a ih je obolilo njih 12. U razdoblju od 1986.-2019. godine u našoj županiji registrirani broj umrlih od HIV/AIDS-a iznosio je 8 osoba. Broj  oboljelih i umrlih od AIDS-a ima stabilan trend niske pojavnosti, ponajviše zahvaljujući  dostupnosti antiretrovirusne terapije koja ako je uspješna, omogućuje da osobe koje žive s HIV-om imaju gotovo isto očekivano trajanje života kao i osobe koje nisu zaražene HIV-om. Referentni Centar za liječenje zaraze HIV-om u Hrvatskoj je Klinika za infektivne bolesti „Dr.Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

HIV se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom (vaginalni, analni, oralni), izravnim unosom krvi zaražene osobe u organizam nezaražene osobe (dijeljenje pribora-igala za intravenozno ubrizgavanje droga, piercanje i tetoviranje ne sterilnim instrumentima) te sa zaražene majke na plod tijekom trudnoće, poroda i dojenja. U Hrvatskoj prijenos HIV-a putem transfuzije krvi, krvnih preparata te presađenih tkiva i organa gotovo je u potpunosti uklonjen radi strogih kontrola i testiranja. 

Nema karakterističnih simptoma bolesti za HIV infekciju. U početnoj (akutnoj) fazi bolesti - nekoliko tjedana od početka zaraze mogu se javiti simptomi poput povišene tjelesne temperatura, umora i malaksalosti, gubitak teka i tjelesne mase, bolova u mišićima i zglobovima, uvećanih limfnih čvorova, gljivične infekcije usne šupljine. Kako se radi o relativno nespecifičnim znakovima bolesti, jedino testiranje može potvrditi prisutnost HIV infekcije.

Princip testa je dokazivanje prisutnosti HIV virusnog proteina i protutijela u uzorku krvi. Testirati se može svatko, a posebno je preporučljivo ako imate veći broj spolnih partnera, rizičan spolni odnos (spolni odnos sa prostitutkama, nepoznatim osobama, nezaštićeni spolni odnos), kod intravenozne konzumacije narkotika te korištenih rabljenih igala i šprica. Testiranje je također preporučljivo i u slučaju da ste u prošlosti imali, ili trenutno imate neku spolno prenosivu bolest, ako ste u prošlosti  primili transfuziju krvi u nekoj stranoj zemlji, „piercanje“ i tetoviranje u neovlaštenom/neprovjerenom salonu te ako pripadate rizičnoj skupini a da pritom imate učestale ponavljajuće gljivične infekcije, herpes zoster, upale pluća ili novonastalu tuberkulozu. Testiranje je anonimno, besplatno i dobrovoljno te se u našoj županiji ono može odraditi u HIV savjetovalištu pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu na adresi Vladimira Nazora 2A.

Iznimno je važno naglasiti da testiranje na HIV omogućava ranu dijagnozu bolesti i uspješnije liječenje koje umanjuje ili sprečava komplikacije te se zaraženoj osobi poboljšava kvaliteta života i prognoza bolesti. Trenutno ne postoje lijekovi koji mogu izliječiti zarazu, ali se dostupnom terapijom uz suradljivost oboljele osobe pri korištenju iste suzbija umnažanje virusa čime se njegova količina u tijelu smanjuje na nemjerljivu razinu. Time se oporavlja oštećeni imunitet što sprečava pojavu teških bolesti i stanja vezanih za AIDS (oportunističke infekcije, malignomi).

Osnovu prevencije HIV-a čini kvalitetno informiranje, edukacija i testiranje. U svrhu boljeg informiranja javnosti o spolno prenosivim bolestima dostupna je i besplatna aplikacija „Spolno zdravlje“ koja se može skinuti na pametne mobilne uređaje. Uz navedeno, odgovornim spolnim ponašanjem, korištenjem prezervativa, izbjegavanjem intravenoznog unosa narkotika, izbjegavanjem piercinga i tetoviranja u nesigurnim( ne sterilnim) uvjetima, korištenjem zaštitne opreme pri rukovanju ljudske krvi, tkiva i organa ljudi u profesionalnom radu svodi vjerojatnost HIV infekcije na najmanju moguću mjeru. kst pripremio: Ivan Štivić dr.med - spec.epidemiologije

hiv

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Bespilotne letjelice i za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Slavonskog Broda

Košarkaši Rekord Tima poraženi u završnici utakmice

Dvojicu udario metalnim montiračem, vrijeđao i policajce

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos