Završen Daytonski mirovni sporazum

Dogodilo se na današnji dan 21. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.11.2019
 Završen Daytonski mirovni sporazum
 1871.  Moses Gale patentirao upaljač.

1877. Thomas Alva Edison je na današnji dan objavio izum fonografa, prvog stroja za bilježenje zvuka.

1898.  Marie Curie i Pierre Curie otkrili su radij. 

1916.   umro austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Franjo Josip. Vladao je gotovo 68 godina i time postao treći najduže vladajući vladar u europskoj povijesti. Oženio se svojom sestričnom Elizabetom („Sissi“).

1925. poplava kakva se ne pamti imala je svoj vrhunac. Sava je dosegla zidine samostana. Vijuš je potpuno pod vodom, a Mucvanj se počeo iseljavati. Nekim kućama u Bosni vidjeli su se samo krovovi. 

1954. osnovano je u Brodu „Turističko društvo“. Prvi predsjednik skupštine društva bio je direktor Komercijalne banke Ivica Damjanović. „Turistički biro“, kao poslovnica društva, otvorena je 15. travnja 1957. Voditelj poslovnice bila je Teodora Uzelac. 

1963. Rimokatolički Vatikanski koncil odobrio upotrebu lokalnih jezika u crkvenim obredima umjesto latinskog

1973. Branko Štimac, novinar i urednik „Brodskog lista“ umro je 21. studenog u 44 godini života. Rođen je u Brodskom Stupniku. Novinarstvom se počeo baviti 1952. godine i radio je u redakcijama sarajevskog „Oslobođenja“, te „Privrednog pregleda“, „Komunista“ i „Kulture“. U Brod se vratio 1965. godine.  

1985. U 53. godini preminuo Ivo Serdar, hrvatski glumac. Podrijetlom je od obitelji bunjevačkih Hrvata.

1991. srušen Maslenički most za vrijeme Domovinskog rata. Most je bio sagrađen još 1960., a pušten je u promet 1961. godine. Imao je luk raspona 155 m, a ukupna dužina mu je bila 314 m. Visina nad morem iznosila je 55 m. Most je bio na mjestu gdje je Novigradski kanal najuži, na Masleničkom ždrilu. Bez Masleničkog mosta bila je otežana komunikacija Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Most je obnovljen i otvoren za promet  2005. godine.  Bio je to veliki pothvat montera „Đure Đakovića“ koji su u rekordnih sedam mjeseci završili sve metalske radove na čeličnoj konstrukciji mosta. U blizini je sagrađen i betonski most na trasi autoceste A1 (Zagreb-Split), koji je većih dimenzija, ali i izloženiji buri.

1994. aerodrom  Udbine bombardiralo 36 bombardera NATO-a. Napad je uslijedio nakon pisma predsjednika Tuđmana upućeno Ujedinjenim narodima u kojem optužuje  krajiške Srbe da sa tog  aerodroma napadaju Bosnu i Hercegovinu. Bila je to najveća zračna operacija NATO-a od osnivanja 1949 godine.  

 1995.   U vojnoj bazi Wright – Patterson u gradu Daytonu SAD, zaključeni mirovni pregovori između Republike Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine i tzv. SR Jugoslavije, uz posredovanje SAD i vodećih europskih država. Sporazum su potpisali Alija Izetbegović, Franko Tuđman i Slobodan Milošević. Federacija BiH dobila je 51% teritorija a  Republika Srpska 49%. Ovim sporazumom okončan je rat u BiH.

1996.  Demonstracije za opstanak radija 101 na Trgu bana Jelačića dogodile su se na današnji dan.

2007.  Hrvatska nogometna reprezentacije na Wembleyu  pobijedila je Englesku s 3:2 i tako ih izbacila s EURA 2008., što je predstavljalo najveće iznenađenje kvalifikacija. Umjesto Engleske, na EURO se uz Hrvatsku, plasirala Rusija.

2017. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske  Andrej Plenković sa većinom ministara predsjedao je u Slavonskom Brodu 3. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Zaključeno je da je potrebno nastaviti dinamiziranje aktivnosti svih resora u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u partnerstvu s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, Hrvatskim Saborom i drugim državnim institucijama, predstavnicima gospodarstva, akademske zajednice i civilnog društva. Na sjednici je pozdravljen visok iznos ugovorenih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova od 1,54 milijarde kuna u okviru Projekta Slavonije, Baranje i Srijema koji je ugovoren u protekla četiri i pol mjeseca. 

Rođeni: Voltaire, francuski književnik, povjesničar i filozof (1694.), Milka Planinc, jugoslavenska političarka (1924.),  Veljko Kadijević, general armije JNA (1925.), britanska glumica Nicollette Sheridan (1963.).

Umrli: ruski pisac Ivan Krilov (1844.),Pere Ljubić hrvatski književnik(1952.), Ivo Serdar, hrvatski glumac (1985.), Mladen Bašić, hrvatski pijanist i dirigent (2012.). 

Zadnje vijesti

Županija privremeno obustavlja donacije koje su dodijeljene javnim pozivima

Raspred za Veliki tjedan i Uskrs u Župi Gospe Brze Pomoći

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji