VIDEO - Živopisne priče s Dilj- gore i sela Sovski Dol koji se odupire izumiranju

Iza šumovitih obronaka i vrhova Dilj-gore skrilo se selo Sovski Dol, u općini Čaglin. Nekoć selo koje je vrvilo ljudima, danas ima jedva 80-ak stanovnika, koji od izumiranja još čuvaju svoju rodnu grudu. Od koje je nedaleko i čuveno Sovsko jezero, jedini ostatak Panonskog mora. Kako se onde živjeo nekad, a kako se živi danas, pogledajte u ovoj priči...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 17.04.2018


 Sovski Dol, selo kod Ruševa, usred živopisne Dilj-gore, jedno je od onih koje polako izumiru. Sve je manje stanovnika, pretežno starijih. Do prije Domovinskog rata bilo ih je više od 500, danas tek 80-ak. Bave se uglavnom ratarstvom, stočarstvom, voćarstvom. Poput mnogih drugih slavonskih sela, odlazak mladih doveo je do pada nataliteta i u ovome kraju. Područna škola, sagrađena donacijom Grada Slatine, prestala je s radom jer - nema đaka.  

Prekrasna priroda, čist zrak, sve domaće, mir i tišina – zbog svega toga u Sovski dol se vraćaju, doduše samo vikendom. Zalaganjem mještana, zaljubljenika u rodni kraj, neke se stvari ipak pokreću. Gradi se novi društveni dom, kapelica svetog Mateja stara 110 godina je obnovljena, na plodnoj slavonskoj zemlji niču novi voćnjaci i vrtovi. Jedan od velikih boraca i čuvara svog rodnog sela je i Đuro Japarić, koji radi u Slavonskom Brodu.  Već 20 godina upozorava na potrebu donošenja strategije razvoja poljoprivrede i spas slavonskih sela.
 
Života u selu još ima ponajprije zahvaljujući oživljavanju i uređenju čuvenog Sovskog jezera usred šume nekoliko kilometara ponad sela, na vrhovima Dilj-gore. A s kojega je spojen i vodovod za cijelo selo. Jezero i proplanci oko njega uređeni su zahvaljujući volonterskim akcijama samih mještana i uz pomoć brojnih donatora. Pa su tako uređeni i dječji park, i šumarska kuća, prostori za izletnike, postavljeni su roštilji, posađeno ukrasno grmlje stabla voćaka Voda u jezeru je prehladna i opasna. Pa je kupanje zabranjeno.

Legende kazuju da se jezero, baš kao i selo zove tako radi sova i brojnih drugih noćnih ptica. Priče i legende živjet će vazda jer su i zapisane.  A o Sovskom jezeru i misterijama koje ono krije uskoro ćemo moći pročitati i u knjizi koju piše umirovljeni general HV-a Vinko Vrbanac. Radi generacija koje će se ipak možda vratiti na rodnu grudu i u selo koje se nastoji otrgnuti zaboravu.

 

 

Zadnje vijesti

Košarkaški turnir "Sveti Nikola" okupio 12 ekipa

Večeras Božićni koncert Zbora HRT-a u Crkvi Presvetog Trojstva

MNK Brod 035 zabilježio domaći poraz

VIJESTI

NAJMODERNIJA MEDICINSKA TEHNOLOGIJA

Održan stručni skup "Nove mogućnosti liječenja laserom u urologiji"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu počelo s provedbom projekta STEM Eco&Energetics

Muzej Brodskog Posavlja predstavlja brodsku arheološku zonu

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju