VIDEO - Počeo 2. tečaj mehaničke ventilacije, najvažnije metode u intenzivnom liječenju bolesnika

Jedna od najvažnijih metoda intenzivnog liječenja bolesnika u kritičnoj fazi bolesti mehanička je ventilacija. Razvojni trendovi u intenzivnoj medicini zahtjevaju stalna usavršavanja i edukaciju. A prilika za to je trodnevni tečaj mehaničke ventilacije koji je danas počeo u Poliklinici Opće bolnice u Slavonskom Brodu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 08.03.2018


 Osnove fiziologije disanja i različitih vrsta respiracijskog zatajenja, niza modaliteta mehaničke ventilacije uz upotrebu vrhunskih respiratora i ostalih suvremenih uređaja u liječenju bolesnika u kritičnoj fazi bolesti – naučit će polaznici tečaja u Slavonskom Brodu. Uglavnom je riječ o specijalistima i specijalizantima anestezije i intenzivne medicine, pedijatrije, kardiologije, neurologije, hitne i obiteljske medicine iz cijele Hrvatske.

 
Ove je godine novost na tečaju kućna ventilacija, odnosno rješenje za dugotrjane bolesnike koji su ovisni o respiratoru, a  kako bi liječenje nastavili u kućnim uvjetima. Niz je predavača na ovom tečaju, eminentnih stručnjaka iz područja anestezije i intenzivne medicine iz Slavonskog Broda, Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Beograda, ali i drugih europskih zemalja, kaže  prim. dr. sc. Jasminka Kopić, rukovoditeljica
Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Opće bolnice dr. Josip Benčević i direktorica tečaja. 
 
Ovakvi su tečajevi svakako doprinos daljnjem unaprijeđenju i samog sustava, a primarno usavršavanju liječnika specijalista bez kojih i najsofisticiranija oprema, vrhunski uređaji i metode svjetskih standarda ne bi imali smisla. Premijerno je u Slavonskom Brodu predstavljen i najsuvremeniji uređaj za umjetno disanje - automatski mehanički ventilator švicarskog proizvođača Hamilton Medical, vrijedan oko 250 tisuća kuna. 
 
Zahvaljujući stalnom usavršavanju i edukaciji liječnika, ističe primarijus Samardžić, brodska Opća bolnica, koja ove godine obilježava 120. obljetnicu postojanja i rada na sadašnjoj lokaciji, na putu je prema statusu Kliničkog bolničkog centra, istaknuo je ravnatelj Bolnice, prim. dr.sc. Josip Samardžić.
 
Tečaj mehaničke ventilacije nedvojbeno će usavršiti znanja i vještine liječnika specijalista u primjeni suvremenih metoda intenzivnog liječenja najtežih bolesnika za čije se živote i danas na 3. katu brodske Opće bolnice bore svim silama. 
 
Zadnje vijesti

VIDEO Rijeka Sava ozbiljno ugrožava mještane Pivara

Brođanke na korak do plasmana na poluzavršnicu PH

Zbog visokog vodostaja zatvorena cesta uz Savu

SPORT

Važna pobjeda mlađih kadetkinja

Brođanke na korak do plasmana na poluzavršnicu PH

NAJČITANIJE DANAS

'Koju posluku porati?'

U suterenu Milovićke osvanuli maršal Tito i Jovanka

FOTO GALERIJA

Započelo ukrašavanje grada za blagdan Uskrsa

Astra uspješna na Kupu Hrvatske

Krešo Blažević ponovno okupio brodsku rock scenu

Bošnjaković: Stanje u vezi vodostaja Save je redovno, ali u svakom trenutku moramo biti spremni

Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko