VIDEO - Počeo 2. tečaj mehaničke ventilacije, najvažnije metode u intenzivnom liječenju bolesnika

Jedna od najvažnijih metoda intenzivnog liječenja bolesnika u kritičnoj fazi bolesti mehanička je ventilacija. Razvojni trendovi u intenzivnoj medicini zahtjevaju stalna usavršavanja i edukaciju. A prilika za to je trodnevni tečaj mehaničke ventilacije koji je danas počeo u Poliklinici Opće bolnice u Slavonskom Brodu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 08.03.2018


 Osnove fiziologije disanja i različitih vrsta respiracijskog zatajenja, niza modaliteta mehaničke ventilacije uz upotrebu vrhunskih respiratora i ostalih suvremenih uređaja u liječenju bolesnika u kritičnoj fazi bolesti – naučit će polaznici tečaja u Slavonskom Brodu. Uglavnom je riječ o specijalistima i specijalizantima anestezije i intenzivne medicine, pedijatrije, kardiologije, neurologije, hitne i obiteljske medicine iz cijele Hrvatske.

 
Ove je godine novost na tečaju kućna ventilacija, odnosno rješenje za dugotrjane bolesnike koji su ovisni o respiratoru, a  kako bi liječenje nastavili u kućnim uvjetima. Niz je predavača na ovom tečaju, eminentnih stručnjaka iz područja anestezije i intenzivne medicine iz Slavonskog Broda, Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Beograda, ali i drugih europskih zemalja, kaže  prim. dr. sc. Jasminka Kopić, rukovoditeljica
Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Opće bolnice dr. Josip Benčević i direktorica tečaja. 
 
Ovakvi su tečajevi svakako doprinos daljnjem unaprijeđenju i samog sustava, a primarno usavršavanju liječnika specijalista bez kojih i najsofisticiranija oprema, vrhunski uređaji i metode svjetskih standarda ne bi imali smisla. Premijerno je u Slavonskom Brodu predstavljen i najsuvremeniji uređaj za umjetno disanje - automatski mehanički ventilator švicarskog proizvođača Hamilton Medical, vrijedan oko 250 tisuća kuna. 
 
Zahvaljujući stalnom usavršavanju i edukaciji liječnika, ističe primarijus Samardžić, brodska Opća bolnica, koja ove godine obilježava 120. obljetnicu postojanja i rada na sadašnjoj lokaciji, na putu je prema statusu Kliničkog bolničkog centra, istaknuo je ravnatelj Bolnice, prim. dr.sc. Josip Samardžić.
 
Tečaj mehaničke ventilacije nedvojbeno će usavršiti znanja i vještine liječnika specijalista u primjeni suvremenih metoda intenzivnog liječenja najtežih bolesnika za čije se živote i danas na 3. katu brodske Opće bolnice bore svim silama. 
 
Zadnje vijesti

Hrvatska zajednica županija: Objavljen priručnik za nastavnike o antikorupciji

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

U PK Marsoniji rade s djecom s poteškoćama u razvoju

NAJČITANIJE DANAS

Besplatne projekcije

Filmski velikani u novom ciklusu Palube 7

FOTO GALERIJA

Sedam medalja atletičara Marsonije proteklog vikenda

Otvoren 8. Dječji sajam u brodskoj Tvrđavi

U glasovitim stupničkim vinogradima zaorila slavonska pjesma, počela je berba grožđa!

U tijeku završni radovi na novom prostoru za kajak-kanu klubove

Nova pedagoška godina u obnovljenoj "Trnoružici"