U Hrvatskoj otvoreno Svjetsko prvenstvo u rukometu

Dogodilo se na današnji dan 16. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.01.2021
 U Hrvatskoj otvoreno Svjetsko prvenstvo u rukometu


 1547. za prvog ruskog cara okrunjen Ivan Grozni, značajan po reformama u Rusiji.

1920. U SAD stupila na snagu prohibicija, zakonska zabrana proizvodnje i prodaje alkohola.

1923. održan je veliki zbor radnika i građana u Brodu u povodu višemjesečnog iscrpljujućeg štrajka u Tvornici vagona i mostova. 

1962. U američkoj državi Indiana umro je veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović. Rođen u Vrpolju, 1883. godine, ali je svoje djetinjstvo proveo u selu Otavice u Dalmaciji, odakle i potječe. Godine 1900. upisuje u Beču Umjetnički akademiju. Od 1922. godine je profesor, a kasnije i rektor Akademije za umjetnost i umjetnički obrtu Zagrebu. Radio je u mramoru, drvu i bronci. Rodno mjesto Vrpolje podiglo mu je galeriju u kojoj se čuvaju djela koja je poklonila njegova obitelj 1973. godine. 

1968. umro je Sibinjac Filip Juretić, jedan od stradalnika velikosrpskog terora nad odvoračko-andrijevačkim i ruščićko-vrbljanskim seljacima. Filip Juretić rodio se u Sibinju 1. srpnja 1880. godine, i usprkos patnjama koje je prošao, doživio duboku starost.

1969. umro je u Zagrebu operni pjevač Zvonimir Stopić, prvak opere u HNK u Zagrebu, nastavnik glazbe na brodskoj gimnaziji i zborovođa HPD „Davor“. 

1969. U centru Praga češki student Jan Palah izvršio samoubojstvo spaljivanjem u znak protesta zbog okupacije Čehoslovačke koju su, po nalogu SSSR-a izvršile članice Varšavskog pakta.

1970. Muamer el Gadafi proglasio se premijerom Libije. 

1976. Brodski list donosi vijest o pronalasku rimske vojničke potkoljenice „knemide“ prilikom vađenja šljunka bagerom Tisa iz Save kod Vijuša u visini gradskog stadiona. 

1979. posljednji iranski šah Muhamed Reza Pahlavi zauvijek je napustio Iran i otišao u egzil, zajedno sa svojom suprugom – caricom Farah.

1992. Službeni Salvador i vođe pobunjenika potpisali su mirovni sporazum u Meksiku kojim je nakon 12 godina i 75.000 mrtvih završen građanski rat. 

1996. Na današnji dan porinuta je prva i jedina podmornica koja je ikada bila u sastavu Hrvatske ratne mornarice. Podmornica Velebit, oznake P-01, sagrađena je u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu, a može se svrstati u skupinu tzv. diverzantskih podmornica. Podmornica Velebit može zaroniti na maksimalnu dubinu od 120 metara.

2003. Posljednje polijetanje Space Shuttlea Columbia. 

2009. otvoreno je Svjetsko prvenstvo u rukometu u Hrvatskoj, jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj povijesti. Natjecanje je otvoreno u Splitu u Spaladium Areni, a održavalo se u još 6 gradova :Osijeku, Puli, Varaždinu, Zagrebu, Zadru i Poreču. Finale se igralo u Zagrebu kada je Francuska pobijedila Hrvatsku za prvo mjesto a Poljska Dansku za treće mjesto.

Rođeni na današnji dan su: Zdenka Sertić, hrvatska slikarica (1899.), kubanski predsjednik Fulgencio Batista (1901.), Zvonimir Kulundžić, hrvatski publicist (1911), Zdenka Kovačićek, hrvatska jazz i rock pjevačica (1944.), hrvatski glumac Mladen Ćutura (1959.), Ljubomir Kerekeš, glumac (1960.), glazbenik Hari Varešanović (1961), Kate Moss, engleski model (1974.). 

Umrli na današnji dan su: Jovan Cvijić srpski geograf (1927.), Ivan Meštrović, hrvatski kipar 1962), Vladimir Delač, karikaturist, rođen u Slavonskom Brodu (1968), Vladimir Bakarić, hrvatski političar (1983.), Stjepan Šulek, skladatelj (1986.), Andrija Artuković, ministar u vladi NDH (1988.), Petar Kulišić, fizičar ( 1995 , Sergej Krajger, slovenski političar (2001), Bogdan Tirnanić, novinar (2009).

 

Zadnje vijesti

Klub mladih Udruge osoba s invaliditetom "Loco Moto" uživa u zajedničkom druženju

Oriolik danas igra utakmicu osmine finala Kupa Hrvatske

Veljača je mjesec kada mislimo na oboljele od rijetkih bolesti, pokažimo rijetkima da nisu nevidljivi

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“