Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

U kanalima Tvrđave Brod došlo je do velikog pomora ribe. Uglavnom je riječ o 'kapitalcima' teškima i više od 20 kilograma. Reagirali su stanari obližnjih zgrada, osjetivši neugodan smrad. U sanaciju kanala krenulo se danas.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 09.08.2022


Kako su se ribe počele napuhivati i raspadati bilo je krajnje vrijeme da se krene u njihovo uklanjanje, pa su na poziv Grada intervenirali  ronioci Kluba podvodnih aktivnosti 'Marsonia' Miro Matković, Danijel Kučinić i predsjednik Kluba Robert Kalanj.
 
Snimajući i TV reportažu, u jednom su trenutku ugasivši kameru, brodskim roniocima u pomoć u izvlačenju uginule ribe na obalu priskočili i novinar i snimatelj Slavonsko-brodske Televizije, Petar Katinić i Marko Đaković. 
 
U trosatnoj akciji iz kanala je izvučeno 48 primjeraka ribe, uglavnom je riječ o 'kapitalcima', među kojima je najteži bio 40 kilograma: 4 soma, 5 amura, 1 šaran te 38 tolstolobika. Uginule ribe su traktorom 'Komunalca' prevezene u kontejner, iz kojega će ju sutra zbrinuti stručnjaci iz 'Agroproteinke' iz Sesveta.  
 
 
Crvenilo na vodi koje je nastalo od pomora ribe mnoge je nagnalo da pomisle kako je uzrok onečišćenje.  "Nije riječ ni o kakvom onečišćenju već je do svega ovoga došlo zbog toga jer je velika količina vode isparila, nestala, a s njima i kisik koji je ribi bio potreban. Bez kisika nije im bilo spasa", objasnila je Ivana Petrinjak, stručna suradnica iz gradskog Ureda za zaštitu okoliša. 
 
„Ovo se događa u svim vodama stajačicama, kada su temperature visoke, vodostaj je jako nizak, dođe do potrošnje kisika, pojave algi i riba ugiba“,  potvrdio je i Tomislav Kruljac, predsjednik županijskog Športsko ribolovnog saveza, koji je pratio cijelu akciju. 
 
Inače, voda u ovaj opkop dolazi iz podzemnih voda i od kiše, a da se ponovno i otvorio dotok iz obližnje Save, u ovom trenutku ribama i dalje ne bilo spasa. Vodostaj same rijeke toliko je nizak da voda ne može ni doći do opkopa. Postoji mogućnost da ima još uginule ribe na dnu, koja će isplivati na površinu i u narednim danima i u tom slučaju, brodski ronioci spremni su, na poziv Grada, ponovno izaći na teren. 

Zadnje vijesti

Trideset prijavitelja imat će solarne panele na vlastitim kućanstvima

Odabran izvođač radova za izradu geoinformacijskog sustava

Počinio niz prekršaja, pa pokušao pobjeći od policije – oduzet mu automobil

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara