Schengenski sporazum konačno stupio na snagu

Dogodilo se na današnji dan 26. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 26.03.2020
 Schengenski sporazum konačno stupio na snagu
 1707. Prema „Zakonu o Uniji“ Engleska i Škotska ujedinile su se u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije.

1756. usvojena je u Hrvatskom saboru zakonska odredba po kojoj sve presude u slučajevima progona vještica i čarobnjaka moraju ići carici i kraljici Mariji Tereziji na osobnu potvrdu. Marija Terezija na taj je način željela spriječiti zloupotrebe vještičjih progona u Hrvatskoj. Nijedna žena više nije mogla biti spaljena bez njenog pristanka. 

1756. objavljena je knjiga „Razgovor ugodni naroda slovinskog“ autora Andrije Kačića Miošića. To je jedna od najčešće objavljivanih dopreporodnih hrvatskih knjiga. 

1827. umro je u Beču slavni kompozitor Ludwig van Beethoven, u dobi od svega 56 godina.

1871. Službeno je uspostavljena Pariška komuna, kao prvi svjetski poznati primjer radničke socijalističke revolucije.

1872. godine veliki požar u Brodu na Savi poharao je gotovo sve kuće i trgovine. 

1905. Profesor romanistike i slavistike, književnik Josip Berković rodio se u Brodu na Savi. Pokretač je i urednik časopisa „Suvremeni pogledi“ i autor knjige „Misli i djela“. Umro je u 39. godini života u Zagrebu, te je sahranjen u Slavonskom Brodu. 

1992. Bivši boksački šampion u „teškoj“ kategoriji Mike Tyson osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja.

1995. Na snagu stupa Schengenski sporazum, potpisan 14. lipnja 1985. između zemalja Belgije, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Nizozemske, Portugala i Španjolske.  Po Šengenskom sporazumu, državljani država u Europskoj uniji mogu se slobodno kretati po drugim članicama (bez putovnica ili osobne karte) Do danas je ovaj sporazum prihvatilo ukupno 24 zemlje  članice Europske unije , kao i 4 zemlje članice EFTA-e.

1999. Melissa je ime za makro virus koji se širi preko elektroničke pošte. S obzirom da nije samostalni program, ne može se klasificirati kao računalni crv. Prvi puta je otkriven na današnji dan  kada je rušio poslužitelje elektroničke pošte. 

2004.  Ustavni sud BiH donio presudu, s kojom se zabranjuje naziv općina sa prefiksom „Srpski“, kao na primjer „Srpsko Sarajevo“.

2019. Rano ujutro krenula su uhićenja u Uljaniku. Policija  potvrdila da su MNUSKOK Rijeka i ŽDO Rijeka krenuli u akciju vezano za kriminalističko istraživanje koje se odnosi na restrukturiranje Uljanika. Uhićeno 12 ljudi, a u akciji sudjelovalo 100 policajaca.

Rođeni: hrvatski književnik Fran Mažuranić (1859), američki književnik Tennessee Williams (1911.), Jurica Murai, hrvatski slikar (1927.), američka književnica Erica Jong (1942.), Diana Ross, američka pjevačica (1944), Joseph  Schlessinger, židovski biokemičar (1945), Patrick Sueskind, njemački književnik i scenarist (1949.), britanski pjevač Jay Sean (1981.).

Umrli:sv. Ludwig van  Beethoven, njemački kompozitor (1827), Rudolf Klaudus, hrvatski slikar  i publicist (1979),  Branko Ćopić, književnik (1984.), Naško Tačić, glumac (1993), Ivo Vidan, književni kritičar, (2003), Nikola Mladenov, makedonski novinar (2013.).

Zadnje vijesti

Trojica za upravljačem vozila s alkoholom u organizmu, 56-godišnji državljanin Republike Turske alkoholiziran remetio javni red i mir

Za krađe s gradilišta osumnjičen 17-godišnjak

Prvo ukrao registracijske pločice pa gorivo s benzinske

VIJESTI

Policija izvještava

Trojica za upravljačem vozila s alkoholom u organizmu, 56-godišnji državljanin Republike Turske alkoholiziran remetio javni red i mir

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu

Vole je bikeri, pivoljupci, gurmani, vrijeme je da i vi otkrijete njezine ljepote