Pomoć ukrajinskim izbjeglicama u suradnji s američkim Caritasom

Ukrajinci koji su iz vihora rata pobjegli u Hrvatsku nisu zaboravljeni. Za sve njih koji borave u Slavoniji, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije provodi niz dobrotvornih aktivnosti, pa i u sklopu pilot projekta hrvatskog i američkog Caritasa "Catholic Relief Service – CRS", vrijednog 660 tisuća USD.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 02.08.2022


Jedna od projektnih aktivnosti provedena je i u Slavonskom Brodu, u smještajnom objektu na području župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju, gdje se nalazi 30-ak obitelji iz Ukrajine. Njima su Caritasovi djelatnici Ivanka Domazet i Mišo Lukačević podijelili 30-ak 'cash' cartica, u vrijednosti od po 500 kuna za kupnju u jednom trgovačkom centru, te od po 200 kuna u jednoj drogeriji, u Slavonskom Brodu. 
 
"Uvidjeli smo, naime, nakon razgovora s tim ljudima da im u humanitarnim paketima koje inače dobivaju počesto nešto nedostaje što im je važno i za njihovu djecu, pa smo im odlučili u okviru ovog projekta omogućiti da oni sami sebi izaberu nešto odlaskom u spomenute trgovačke centre", rekao je Mišo Lukačević, te podsjetio kako je u okviru istog projekta nadbiskupijski Caritas omogućio smještaj (u jednom objektu Nadbiskupije) i financirao ljetovanje za 20-ak ukrajinskih obitelji u srpnju u Zatonu kod Zadra. "Planiramo i u kolovozu smještaj i ljetovanje na istoj lokaciji osigurati za još 30-ak obitelji iz Ukrajine", dodao je Lukačević. Kako je ovo pilot projekt, u Caritasu se nadaju njegovom nastavku, sve ovisno o efektima do sada provedenih aktivnosti. 
 
 
Inače, od početka rata u Ukrajini i djelovanja Caritasa na pružanju pomoći ukrajinskom narodu zahvaćenom ratnim stradanjima, Caritas Đakovačko osječke nadbiskupije prikupio je i u Ukrajinu transferirao četiri pošiljke pomoći prehrabenih namirnica, odjeće, higijenskih potrepština i nužne opreme, ukupne vrijednosti oko pola milijuna kuna, sve zahvaljujući vjernicima koji su pomoć prikupljali po svojim župama. "To je naša kršćanska i ljudska dužnost, jer  sve ono što tišti i mori Ukrajince, nalazi odjeka i u našim srcima, kao Kristovim učenicima koji smo pozvani pomagati braći ljudima u potrebi", istaknuo je Mišo Lukačević.
 
U provedbi aktivnosti u sklopu ovog projekta u Slavonskom Brodu pomogli su i grkokatolička župa Uzvišenja Svetog Križa i župnik o. Aleksandar Hmilj, te prestavnik ukrajinske nacionalne manjine u Brodsko-posaskoj županiji Nikola Zastrižni, a u ime svih obitelji iz Ukrajine koji su primili poklon bonove nadbiskupijskog Caritasa zahvalio je o. Andrii Luchyn, inače svećenik iz Ukrajine, koji trenutačno živi i djeluje na području grkokatoličke župe u Kaniži.  
 
Ivica Vlašić

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“