Panici nema mjesta ali oprezu i trezvenosti svakako da

Sad već svjetska globalna zdravstvena kriza u vezi pojave koronavirusa, tisuća oboljelih i umrlih, a nakon što su oboljeli i umrli ovih dana registrirani i u susjednoj Italiji bio je više nego pravodoban signal za ozbiljno djelovanje i u Brodsko-posavskoj županiji. .

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 25.02.2020
 Panici nema mjesta ali oprezu i trezvenosti svakako da
 Zbog problematike koronavirusa kao i povećanog interesa javnosti i medija vezanog uz ovu temu danas je u užem sastavu zasjedao Županijski stožer civilne zaštite, nakon koje je održana i tiskovna konferencija na kojoj su novinarima o pripremama za eventualnu zdravstvenu skrb oboljelima govorili zamjenik brodskoposavskog župana Stjepan Bošnjaković, ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" dr.Josip Samardžić, ravnatelj Nastavnog zavoda javnog zdravstva brodsko-posavske županije dr.Ante Cvitković i Ivica Ostrun iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Sveukupni zaključak je da mjesta bilo kakvoj panici nema, ali za oprez i ozbiljnost svakako ima. Sa tim u vezi su predviđene i lokacije na području Slavonskog .Broda i Nove Gradiške za organiziranje karantene za osobe kod kojih se posumnja u oboljelost ili postoje drugi opravdani razlozi za takvo postupanje.

-S obzirom na krizno žarište koje se ovih dana pojavilo u sjevernoj Italiji podignut je stupanj pripravnosti, sa tim u vezi održali smo i sjednicu Stožera Civilne zaštite za provjeru spremnosti i protokola za postupanje svih službi ključnih u slučaju pojave zaraženih osoba. Imamo više opcija za organiziranje karantene, neke smo lokacije obišli a neke ćemo još obići i provesti druge radnje za prihvat i zbrinjavanje osoba kod kojih se posumnja u zaraženost, za što je potrebno organizirati 14-dnevni nadzor i smještaj u takve objekte-kazao je uvodno zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

-Svakodnevno smo u intenzivnim kontaktima sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Kriznim stožerom, Stožerom CZ i zdravstvenim  ustanovama na području naše županije. Ono što treba kazati je da smo na području naše županije imamo 8 osoba koje su bile ili su još pod zdravstvenim nadzorom. Kod 3 je nadzor završen i one su zdrave, riječ je o ljudima koji su doputovali iz Kine, od preostalih 5 započet je nadzor nad 3 osobe u nedjelju, također su doputovale iz Kine i za sada su zdrave a kod 2 je nadzor započet, doputovale su iz Italije iz krajeva zahvaćenih koronavirusom. Dakle, riječ je o za sada zdravim osobama, one su kod kuće u samoizolaciji. Samo postupanje u slučaju zaraženih vrlo je jasno, nužna je suradnja sa Hitnom pomoći, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, bolnicom-kazao je dr.Ante Cvitković. Na upit novinara kako se koronavirus širi sa čovjeka na čovjeka kazao da se "to" događa respiratornim putem i dodirom, pranje ruku je nužno i često, prozračivanje prostorija i sl.

-Što se tiče Opće bolnice "Dr.Josip Benčević", mi smo osnovali tim ljudi koji se svaki dan sastaju, kao svojevrsna zapovjedna grupa, tim esksperata. Prokomentiramo i pogledamo aktualnosti koje jesu u vezi ove bolesti, prolazimo kroz razne scenarije koji su mogući, sa tim u vezi organizirali smo vježbe za naše djelatnike u bolnici, napisali smo za njih postupnike što i kako treba odraditi u slučaju sumnje na bolest koronavirusa. Maksimalno smo organizirani, sa Stožerom CZ  i Kriznim stožerom smo iskomunicirali radi nabavke adekvatnih količina zaštitne opreme, opreme u početku tretmana težih bolesnika, i dr. Radimo sve da budemo spremni. Mjesta za neku paniku nema, ali za oprez i trezveno razmišljanje, svatko o svojim postupcima, svakako da-kazao je dr.Josip Samardžić. 

Ivica Ostrun iz Policijske uprave rekao je da policijski službenici i policija kao služba u cjelini obavljaju sve potrebite zadatke na pravodobnom registriranju tzv.sumnjivih, eventualno oboljelih, osoba u tranzitu i potom obavještavanja nadležnih službi za djelovanje u takvim slučajevima.   

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji