Osnovana Poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu

Na današnji je datum, 13. rujna godine 1959. u Slavonskom Brodu otvorena Poljoprivredna škola, a rad je počela sa 72 upisana učenika. Škola je 1982. pripojena Agrokombinatu Jasinje, a iz njegovog sastava izlazi 1991. godine kada je registrirana kao Srednja tehnička stručna škola za obrazovanje učenika za potrebe poljoprivrede, veterine, prehrane i kemijsko tehnološkog usmjerenja.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.09.2019
 Osnovana Poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu
1887. rođen u Vukovaru Lavoslav Ružička. Prvi radovi bili su s područja prirodnih spojeva a cijeli svoj život ostao je na tom području. U Vukovaru se od 1978. godine održavaju Ružičkini dani, tradicionalni skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša. Godine 2005. novoosnovano Veleučilište dobilo ne naziv Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru. 

1914. vojnici su zaposjeli cijeli franjevački samostan u Brodu na Savi. Mjesnim franjevcima je ostao samo dio samostana u kojem su do tada stanovali stanari. 
1936. u Paklenici kraj Novske rođen je autor crtanih filmova, karikaturist i ilustrator Nedjeljko Dragić. Gimnaziju je pohađao u Slavonskom Brodu. Dobio je brojne nagrade za svoje crtane filmove, a 1973. godine nominiran je za Oskara. 
1943. Narodnooslobodilački odbor za Istru donio je odluku o priključenju Istre matici Hrvatskoj.
1956. godine predstavljeno je računalo IBM 305 RAMAC kao prvo u povijesti koje je imalo ugrađeni tvrdi disk.
1959. u Slavonskom Brodu je otvorena Poljoprivredna škola, a rad je počela sa 72 upisana učenika. Škola je 1982. pripojena Agrokombinatu Jasinje, a iz njegovog sastava izlazi 1991. godine kada je registrirana kao Srednja tehnička stručna škola za obrazovanje učenika za potrebe poljoprivrede, veterine, prehrane i kemijsko tehnološkog usmjerenja. 
1981. brodski strijelci su u Varešu osvojili titulu šampiona države u gađanju vojničkom puškom. Ekipu su sačinjavali: Slobodan Radeljić, Nikola Kušljić, Vladimir Miheljčin i Marinko Martinović. 
1991. Srpske snage pogodile Vinkovce s preko 500 projektila, nakon ultimatuma zapovjednika vojarne kapetana Đorđevića koji je najavio da će Vinkovce sravniti sa zemljom.
1992. za Brod je bio jedan od težih ratnih dana. U tijeku dana petnaest puta je signalizirana zračna opasnost. Na grad je ispaljeno stotinjak razarajućih topničkih i minobacačkih projektila. Ranjeno je osam civila. U napadima na sela zapadno od Broda, u Šumeći i Bebrini ubijene su dvije osobe. 
1998. Održani treći Opći izbori u Bosni i Hercegovini.

2005. U nazočnosti predsjednika RH Stjepana Mesića i francuskog veleposlanika u Slobodnoj zoni ĐĐ u Slavonskom Brodu otvorena tvornica Saint Jean Industries za proizvodnju aluminijskih odljevaka za automobilske motore. Uloženo je 8 milijuna eura a planirano je zaposliti 14o radnika.
 
Rođeni: Cesare Borgia, talijanski političar i vojskovođa (1475.), Simo Matavulj, književnik (1852.), Dragutin Domjanić hrvatski pjesnik (1875.), Dubravko Dujšin, glumac (1894.), Maurice Chevalier, francuski glumac (1888.), slikar i crtač, Fedor Vaić (1910.), Jesse Owens, američki atletičar (1913.), Dino Merlin, bosanskohercegovački kantautor (1962.), Filip Šovagović, hrvatski glumac (1966.), Goran Ivanišević, tenisač (1971.), hrvatska glumica, Ines Bojanić (1975.).
 
Umrli: Juraj Križanić, hrvatski književnik i političar (1683.), Anthony Perkins, američki glumac (1992.), Johnny Cash, američki pjevač (2003.), Tomislav Ladan, hrvatski književnik (2008.).
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

Novooboljela osoba u Brodsko-posavskoj županiji, bliski kontakt već poznatog slučaja

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji