Mirković i Brechelmacher predstavili Japancima mogućnosti i pogodnosti za potencijalna ulaganja u Brodsko-posavskoj županiji

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj te Regionalni ured JETRO-a (Japanske organizacije za vanjsku trgovinu) sa sjedištem u Beču, u suradnji s Agencijom za investicije i konkurentnost, Hrvatskom gospodarskom komorom i Udruženjem stranih ulagača u Hrvatskoj, organiziraju radni posjet predstavnika vodećih japanskih tvrtki Hrvatskoj od 4. do 6. lipnja 2018. Cilj je ove posjete istražiti poslovne mogućnosti za suradnju dviju zemalja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.06.2018
 Mirković i Brechelmacher predstavili Japancima mogućnosti i pogodnosti za potencijalna ulaganja u Brodsko-posavskoj županiji


 Posjet japanske delegacije Republici Hrvatskoj započeo je predstavljanjem gospodarskog okruženja i investicijskog potencijala Republike Hrvatske a delegaciji predstavnika japanskih tvrtki uvodno su se obratili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat te veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Keiji Takiguchi.

"Ono što je dobro je da u proteklih dvije godine raste izvoz hrvatskih proizvoda na prostor Japana”, istaknuo je tom prigodom ministar Horvat i dodao, "Moja je želja predstaviti Japancima Hrvatsku ne samo kao turističku destinaciju, već kao državu koja je u proteklih petnaestak godina investirala u razvoj poduzetničke infrastrukture, dati im jasnu sliku gdje ih i kakva infrastruktura čeka i upoznati ih s regijama Republike Hrvatske. Siguran sam da će se u ovakvom direktnom kontaktu između predstavnika realnog poduzetničkog sekora početi stvarati odnosi gdje će se u direktnom, business to business kontaktu razviti povjerenje.”

Ispred japanske delegacije u posjet Hrvatskoj stigli su predstavnici tvrtki Mizuho Bank Europe N.V. Vienna Branch, Mizuho Bank, Ltd., Mitsubishi Corporation Belgrade Liaison Office, ITOCHU Corporation Hungary Kft., ITOCHU Corporation Belgrade Representative Office, ITOCHU Corporation Belgrade Representative Office, Mitsui & Co.Deutschland GmbH Hungarian Representative Office, KPMG Ceska Republika, s.r.o., Hino Motors Europe N.V.,  Yokogawa Europe, Kajima Europe Limited, Japan Tobacco International SA, DAIKIN EUROPE N.V., Daikin Central Europe te SUMITOMO ELECTRIC Hartmetall GmbH, piše na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Današnjem radnom susretu nazočili su zamjenik župana Damir Mirković i Mirela Brechelmacher, direktorica CTR-a Razvojne agencije Brodsko-posavske županije. Japanskoj delegaciji predstavili su mogućnosti i pogodnosti za potencijalna ulaganja u Brodsko-posavskoj županiji. Naglašeno je kako su komunalna, cestovna, okolišna, energetska i zdravstvena infrastruktura u visokoj fazi razvijenosti, no i dalje se ulaže u njihovo unapređenje, a time i stvaraju bolji uvjeti za potencijalne investitore. Povoljan geostrateški položaj, dostupnost prirodnih resursa (drva, vode i zemlje visoke kvalitete) i prometna povezanost Brodsko-posavske županije, dodatne su su pogodnosti za buduća ulaganja. Od ključnih projekata za Brodsko-posavsku županiju izdvojili su BioTech (budući razvojni regionalni centar izvrsnosti za biotehnologiju), IncuBOTIC (budući regionalni centar kompetencija i poduzetnički inkubator za mehatroniku i robotiku), Industrijsku zonu u Novoj Gradiški i Luku Brod.

Na sastanku je zaključeno kako je za stvaranje povoljnog investicijskog okruženja prije svega potrebna kvalitetna promidžba i politička stabilnost. Također, za to je potreban i proaktivan pristup investitorima uz pridavanje jednakog značaja i malim, srednjim i velikim. Vrata novim investicijama otvorilo bi i osnivanje one-spot agencije za potporu investitorima, a jasno definiranje ciljeva (sektora) ubrzalo realizaciju. Formiranje klastera za potporu investitorima i ulaganja neovisna od politike također su jedni od prioriteta za poboljšanje investicijskog okruženja.

Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“