Ministar Jakovina posjetio općinu Rešetari

Općinu Rešetari posjetio je u petak ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, s ciljem da se bolje upozna s mogućnostima ulaganja u ruralni razvoj novogradiškog kraja.

Autor: Mario Jurković | Datum objave: 19.01.2014


Teme su bile općinski projekti, više komunalne infrastrukture, ali naravno i problemi ruralnog dijela.  Općina ima 1850 domaćinstava, do prije dvadeset godina nije bilo domaćinstva bez dvije-tri krave. Danas, nažalost uz farmu gospodina Bijelića, ima svega još desetak krava u cijeloj općini. Cijena mlijeka je pala, ljudi su izgubili hrabrost i to je dovelo do ove tužne realnosti.

Nakon sastanka s predstavnicima lokalne samouprave, ministar Jakovina je posjetio nekoliko uspješnih poduzetnika s područja općine. U Brđanima, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Špehar koje se bavi hidroponskim uzgojem rajčice u novoizgrađenom plasteničkom pogonu, zatim OPG Milana Bjelića u Zapolju, koji se bavi proizvodnjom mlijeka i koji je unatoč brojnim problemima u mljekarstvu uspio održati matično stado muznih krava i proizvodnju.  No prostora za napredak nema, strahuje od kredita i nema povjerenja u sustav. Ministar Jakovina je u razgovoru s Bjelićem komentirao situaciju s mlijekom.

"Pad broja proizvođača i proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj bilježimo još od 2003. godine. No, imamo cijeli niz kratkoročnih mjera koje uključuju isplatu potpora u stopostotnom iznosu kroz osjetljive sektore za pomoć stočarstvu, zatim linije za reprograme postojećih kredita za sve one koji su prezaduženi, kao i niz novih kreditnih linija za poljoprivrednike kojima trebaju obrtna sredstva, a tu su i nove kreditne linije za junice. Dugoročne mjere su nešto što je puno važnije, a to je gospodarenje poljoprivrednim zemljištem i stvaranje uvjeta da kroz Fond ruralnog razvoja i preko projekata prema IPARD-u naši poljoprivrednici dođu do jeftinijeg i pristupačnijeg novca", rekao je ministar Jakovina.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo  se i na početak isplate potpora.

"Isplate prvih rata kreću u idućih petnaestak dana.  Milijardu trideset milijuna kuna sjest će na račune poljoprivrednika. Druga rata je do 30. lipnja. I moram reći da ove godine na raspolaganju potporama u poljoprivredi je 500 milijuna više no lani. A kad govorimo o ratarstvu, gdje je lani bilo isplaćeno oko 1400 kuna po hektaru, to će ove godine oko 1600 kuna", odgovorio je ministar Jakovina.

Govoreći o kašnjenju Programa ruralnog razvoja, Jakovina je naglasio da je program je spreman i u siječnju ide prema Europskoj komisiji.

"Unazad mjesec dana jako je puno loših informacija o Programu , ali ja vas uvjeravam Republika Hrvatska biti će prva koja će poslati svoj Program ruralnog razvoja.  On će se morati još usklađivati između ministarstva poljoprivrede i komisija općih uprava. Tek kad je sve usklađeno Europska komisija daje potvrdu samog programa i po njemu se raspisuju natječaji. Radi se o šesnaest mjera od mogućih dvadeset koje su nam na raspolaganju. Prema našoj procjeni najveći efekt će imati hrvatsku poljoprivredu i šumarstvo", zaključio je Jakovina.

Ministar Jakovina posjetio je i Tvornicu kože “Psunj” u Rešetarima, koja je u vlasništvu obitelji Ljubić, te prostor Književno-likovnog društva Rešetari.

Zadnje vijesti

Slavonac iz Bukovlja uvjerljivo nadigrao Željezničar

VIDEO U Slavoniji još uvijek ima onih koji njeguju stare zanate

Ubrzo započinju radovi na uređenju objekta NK „Podvinje“

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici

Doživotni zavjeti sestre Ivane Ćurić, redovnice Družbe Kćeri Božje Ljubavi