Ministar Jakovina posjetio općinu Rešetari

Općinu Rešetari posjetio je u petak ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, s ciljem da se bolje upozna s mogućnostima ulaganja u ruralni razvoj novogradiškog kraja.

Autor: Mario Jurković | Datum objave: 19.01.2014


Teme su bile općinski projekti, više komunalne infrastrukture, ali naravno i problemi ruralnog dijela.  Općina ima 1850 domaćinstava, do prije dvadeset godina nije bilo domaćinstva bez dvije-tri krave. Danas, nažalost uz farmu gospodina Bijelića, ima svega još desetak krava u cijeloj općini. Cijena mlijeka je pala, ljudi su izgubili hrabrost i to je dovelo do ove tužne realnosti.

Nakon sastanka s predstavnicima lokalne samouprave, ministar Jakovina je posjetio nekoliko uspješnih poduzetnika s područja općine. U Brđanima, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Špehar koje se bavi hidroponskim uzgojem rajčice u novoizgrađenom plasteničkom pogonu, zatim OPG Milana Bjelića u Zapolju, koji se bavi proizvodnjom mlijeka i koji je unatoč brojnim problemima u mljekarstvu uspio održati matično stado muznih krava i proizvodnju.  No prostora za napredak nema, strahuje od kredita i nema povjerenja u sustav. Ministar Jakovina je u razgovoru s Bjelićem komentirao situaciju s mlijekom.

"Pad broja proizvođača i proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj bilježimo još od 2003. godine. No, imamo cijeli niz kratkoročnih mjera koje uključuju isplatu potpora u stopostotnom iznosu kroz osjetljive sektore za pomoć stočarstvu, zatim linije za reprograme postojećih kredita za sve one koji su prezaduženi, kao i niz novih kreditnih linija za poljoprivrednike kojima trebaju obrtna sredstva, a tu su i nove kreditne linije za junice. Dugoročne mjere su nešto što je puno važnije, a to je gospodarenje poljoprivrednim zemljištem i stvaranje uvjeta da kroz Fond ruralnog razvoja i preko projekata prema IPARD-u naši poljoprivrednici dođu do jeftinijeg i pristupačnijeg novca", rekao je ministar Jakovina.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo  se i na početak isplate potpora.

"Isplate prvih rata kreću u idućih petnaestak dana.  Milijardu trideset milijuna kuna sjest će na račune poljoprivrednika. Druga rata je do 30. lipnja. I moram reći da ove godine na raspolaganju potporama u poljoprivredi je 500 milijuna više no lani. A kad govorimo o ratarstvu, gdje je lani bilo isplaćeno oko 1400 kuna po hektaru, to će ove godine oko 1600 kuna", odgovorio je ministar Jakovina.

Govoreći o kašnjenju Programa ruralnog razvoja, Jakovina je naglasio da je program je spreman i u siječnju ide prema Europskoj komisiji.

"Unazad mjesec dana jako je puno loših informacija o Programu , ali ja vas uvjeravam Republika Hrvatska biti će prva koja će poslati svoj Program ruralnog razvoja.  On će se morati još usklađivati između ministarstva poljoprivrede i komisija općih uprava. Tek kad je sve usklađeno Europska komisija daje potvrdu samog programa i po njemu se raspisuju natječaji. Radi se o šesnaest mjera od mogućih dvadeset koje su nam na raspolaganju. Prema našoj procjeni najveći efekt će imati hrvatsku poljoprivredu i šumarstvo", zaključio je Jakovina.

Ministar Jakovina posjetio je i Tvornicu kože “Psunj” u Rešetarima, koja je u vlasništvu obitelji Ljubić, te prostor Književno-likovnog društva Rešetari.

Zadnje vijesti

Leoni Pavlešin i Davidu Aračiću A norma, Marku Lipovcu B norma za ulazak u reprezentaciju Hrvatske

Važna pobjeda Marsonije nad Belišćem

Raspored misa na svetkovinu Uskrsa

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Za Robija se ujedinila rukometna Slavonija i Baranja

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa