Liječnici već sada upozoravaju na virus gripe i pozivaju građane na obvezno cijepljenje

Iako sezona gripe počinje tek za tri mjeseca, liječnici već upozoravaju da bi ove godine gripa mogla biti vrlo opasna. Zbog toga pozivaju građane na obvezno cijepljenje, koje počinje početkom studenog.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 20.09.2017
 Liječnici već sada upozoravaju na virus gripe i pozivaju građane na obvezno cijepljenje


  Liječnici upozoravaju da bi ovogodišnja gripa mogla biti opasnija od prošlogodišnje. A, od koje je u Brodsko posavskoj županiji bilo oboljelo oko 1700 ljudi. Da i gripa može biti fatalna, osobito kod starijih, dokaz je i 30-ak umrlih od virusa u Hrvatskoj prošle godine.

Doktori zbog toga apeliraju na obvezno cijepljenje. Cjepiva će biti dovoljno, za sezonu koja stiže, iz Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije računaju na 9300 doza. Sastav cjepiva sličan je kao i lani, riječ je o sojevima A Hongkong i Michigan i B Brisbane. 

"Cijepljenje je sigurna zaštita. Bez obzira na određene nuspojave koje može izazvati. Preventiva je najvažnija. Najviše se to odnosi na skupine građana koje su, bez cijepljenja posebno ugrožene. To su ljudi stariji od 65 godina, kronični bolesnici, a dobro bi bilo da se cijepe i mala djeca", kaže doc.prim. dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo. 
 
Za cijelu Hrvatsku nabavljeno je više od 300 tisuća doza cjepiva, što je 10 posto više nego prošle godine. Cijepljenje kreće početkom studenog. I, podsjećamo, besplatno je za straije od 65 godina, zdravstvene djelatnike i kronične bolesnike.  
Zadnje vijesti

Lažno prijavio da je pucano na njega kako bi prekrio pucnjavu drugoga

Hrvatska zajednica županija: Objavljen priručnik za nastavnike o antikorupciji

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

NAJČITANIJE DANAS

Besplatne projekcije

Filmski velikani u novom ciklusu Palube 7

FOTO GALERIJA

Sedam medalja atletičara Marsonije proteklog vikenda

Otvoren 8. Dječji sajam u brodskoj Tvrđavi

U glasovitim stupničkim vinogradima zaorila slavonska pjesma, počela je berba grožđa!

U tijeku završni radovi na novom prostoru za kajak-kanu klubove

Nova pedagoška godina u obnovljenoj "Trnoružici"