'Kaleidoskop' - povijesni fantasy-SF ljubavni roman koji kroz sedam povijesnih epoha prati život glavnog lika

U subotu od 14:45 - zagrebačka promocija romana Ratka Martinovića, Kaleidoskop.

Autor: Olja Terzić | Datum objave: 20.10.2017


Ove subote u Zagrebu ćeš predstaviti svoj roman prvijenac "Kaleidoskop". O kakvom romanu je zapravo riječ?

'Kaleidoskop' je povijesni fantasy-SF ljubavni roman koji kroz sedam povijesnih epoha prati život glavnog lika čija je glavna karakteristika to što se iz nepoznatog razloga i zbog višeg cilja sjeća prošlih života, te ih živi kao da proživljava besmrtnost. Paralelno vodi bitke sa samim sobom, s neprijateljem koji ima iste sposobnosti i sa ženom čiju je ljubav nemoguće osvojiti iskustvom i sudbinom. Plemenska zajednica, drevni Egipat, Vikinzi u Vinlandu, Konkvistadori u Amazoni, Drugi svjetski rat, Prvi kontakt i Veliki rat vodit će vas kroz njegove zgode i nezgode u potrazi za svrhom... Dakle, jedan 'Mashup' roman raznih žanrova, čija žanrovska opredjeljenost zapravo ni nije u fokusu - već je to priča koja je isto tako kombinacija mojih osobnih iskustava i ideja.

Spominje se reinkarnacija, u kojem kontekstu? U kojem dobu se odvija radnja?

Reinkarnacija je samo podloga za širu priču, daje podlogu onomu što se zbiva. Glavni lik mi je s obzirom na fabulu morao biti besmrtan, a ovo mi je bio daleko lakši način rješavanja problema, a i originalniji pošto smo već sto puta vidjeli put kroz vrijeme, anomalije i sl. Radnja se odvija u sedam različitih doba - ona imaju svoje specifičnosti i birao ih sam ih na temelju vlastite preferencije, svako ima svoju simboliku, posebnost...

Otkud ideja za takvu tematiku?

Došao sam do nje istraživajući koncept 'junačkog putovanja' koje je prilično razvijeno u svjetskoj literaturi kroz povijest - od Pinokija, Odiseje do suvremenih filmova i knjiga. Htio sam to povezati s temeljnim ljudskim porivima poput sebičnosti i, na suprotnoj strani, bezuvjetne Agape ljubavi. Cikličnost života, reinkarnacija i karma ideje su koje povezuju različite religije, neovisno o dijelu planeta na kojem se nalaze i neovisno o međusobnim kontaktima tih civilizacija. Dakle, svojevrsne arhetipne konstrukcije čovječanstva.

Na čega si se uglavnom fokusirao kad su likovi u pitanju?

Bazirao sam se na ljude iz vlastitog okruženja, povijesne likove i omiljene subjekte iz nekih drugih filmskih i književnih djela. S obzirom da dva glavna lika pamte prošle živote, njihov razvoj temeljen je na onome što proživljavaju i iskuse, dok je razvoj svakog pojedinog ženskog lika skup zaključaka i iskustava iz svakog prošlog života. Kako su mi preliminarni čitači rekli da nisu osjetili pretjerano kompliciranje oko toga - nadam se da sam uspio u naumu.

Pošto je riječ o najsloženijem i najopširnijem proznom obliku, koliko je trajao proces pisanja? Jesi zadovoljan konačnom verzijom?

Samo pisanje je trajalo možda mjesec dva, no nadopune, promjene i izmjene daleko više. Zbog spleta raznih objektivnih okolnosti, proces izdavanja potrajao je gotovo dvije, a uz pisanje i tri godine. Kada sam dobio konačni tekst, tek sam tada uočio koliko sam se kroz navedeno razdoblje spisateljski usavršio. U sadašnjoj fazi sam daleko zadovoljniji konačnim rezultatom nego što sam bio ranije. Ovo je gotovo kao neka razglednica mog ranijeg života.

Što čitatelji mogu očekivati od tvojeg prvog romana?

Nadam se zabavno štivo s nekom širom slikom i poukom. Naravno, ovo je odlazak u znatno drugačije vode od dosadašnjih pa ćemo vidjeti imam li uopće rezona za romanopisca.

Koliko je teško u današnje vrijeme izdati knjigu?

Možda bi bolje pitanje bilo koliko je danas teško išta zaraditi na knjizi. Kako živimo u Hrvatskoj, onaj tko ima veze i vezice relativno lako je izdaje. No, da biste imali profitabilan i samoodrživ roman, trebate imati kvalitetu i svoju čitateljsku publiku. Srećom, ovo potonje sam do sada uvijek imao.

Iza tebe je već nekoliko pisanih projekata, imaš li već nešto iduće u planu?

Ovaj roman mi je ukupno četvrta knjiga i prva beletristika. Imam, trenutno pišem knjigu o psihodelicima, glancam englesko izdanje 'Subliminal Messages', a onda dolazi i treći dio trilogije 'Globalna manipulacija'. Riječ je o knjizi 'Okultna simbolika'. Piše se, radi i tko zna - možda to jednom dovede i do nekih rezultata na globalnoj skali.

I moram iskoristiti ovu priliku da sve koji su slobodni pozovem u ovu subotu od 14:45 na zagrebačku promociju romana - 60 kuna za 232 stranice dobra je prigoda, a tu je i legendarni Drago Plečko kojeg sam nakon gotovo deset godina izbivanja uspio zamoliti da mi kao gost dođe na promociju. Vidimo se skoro i u Brodu!

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje