Dr. Stadler „vratio“ se u Brod

Dogodilo se na današnji dan 24. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.01.2020
 Dr.  Stadler „vratio“ se u Brod
 1458. Matija Korvin izabran za hrvatsko-ugarskog kralja koji će u Hrvatskoj dobiti i naslov „dobri kralj Matijaš“. U njegovo doba Ugarska je bila staleška država u kojoj je vladala oligarhijska anarhija krupnih feudalaca.

1906. Eduard Slavoljub Penkala patentirao je svoju prvu mehaničku olovku. Nakon niza patenata počeo je s proizvodnjom svojih naprava. Godine 1911. otvorio je u Zagrebu tvornicu. Imao je 800 zaposlenih radnika u tvornici i izvozio je u 70 zemalja svijeta, pa je njegova tvornica u to doba bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu. Bavio se i zrakoplovstvom, te je na Črnomercu ishodio otvaranje prve zračne luke u Zagrebu. Umro je prerano, u 51. godini života.

1938. svečano je otvorena nova zgrada Burze rada, koju je podigao grad za pola milijuna dinara. Danas je u toj zgradi na Trgu pobjede u Slavonskom Brodu  služba zdravstvenog osiguranja. 

1953. osnovan je Nogometni podsavez Slavonski Brod čija nadležnost seže od Novske do Županje. 

1963. g bio je u Brodu jedan od najhladnijih dana od početka stoljeća. Živa se spustila u gradu na -27°C, a na otvorenom je izmjereno -33°C. Snijeg je bio viši od 60 cm.  

1984. službeno je pušteno u prodaju prvo Appleovo računalo iz serije Macintosh.

1992. BiH priznala je Republiku Hrvatsku.

1994. U povodu 150. obljetnice rođenja Brođanina dr. Josipa Stadlera, nadbiskupa vrhbosanskog, u organizaciji Matice Hrvatske i Muzeja brodskog Posavlja,  biskup Đakovačko srijemske biskupije msgr Ćiril Kos otkrio je spomen – ploču  na mjestu rodne kuće dr.Josipa Stadlera ( zgrada kod Hrvatskog doma). Nakon nekoliko desetljeća prognanstva dr. Stadler se na ovaj način vratio u svoj Brod. Za vrhbosanskog biskupa imenovan je 16. kolovoza 1881. godine. Njegovom zaslugom sagrađena je u Sarajevu katolička Stolna crkva. Umro je 1918. godine.  

2000. U Hrvatskoj su održani prvi predsjednički izbori poslije smrti  Franje Tuđmana u prosincu 1999. Pobjedom nad Draženom Budišom u drugom izbornom krugu predsjednik Hrvatske postao je Stjepan Mesić.

2003. započelo je s radom američko Ministarstvo domovinske sigurnosti.

2012. Nakon kraće bolesti u 76. godini preminuo dr. Aleksandar - Aco Jelen, specijalist neuropsihijatrije u OB „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Doktor Jelen bio je iznimna osoba koja je ostavila dubok trag u životima mnogih sugrađana.

2013.  Na svojoj 73. sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o raspuštanju Gradskog vijeća Slavonskog Broda jer to tijelo nije usvojilo prijedlog proračuna niti je donijelo  odluku o privremenom financiranju za 2013. godinu. Za povjerenika Vlade postavljen je Mario Vučinić, dipl. pravnik.

2017.  Većinom glasova članova Izvršnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Brodsko-posavske županije za predsjednika ove Zajednice izabran je Tomislav Teskera, poznati brodski liječnik. Prije njega ovu dužnost obnašali su Šimo Đurđević i Mile Perković.

Rođeni na današnji dan su: Josip Stadler, hrvatski nadbiskup (1843),  američki glumac Ernest Borgnine (1917.), Goran Milić, novinar (1946), Nastasija Kinski, glumica (1961), hrvatski katolički svećenik Zlatko Sudac (1971.), Frano Vićan, hrvatski vaterpolist (1976.). 

Umrli na današnji dan su: nadbiskup Josip Stadler (1843.), Winston Churchill, engleski političar i državnik ( 1965), Gianni Agnelli, vlasnik Fiata (2003.).Teodoros Angelopulos, grčki režiser (2012).

Zadnje vijesti

Postavljeni novi zdenci za osvježenje svih građana

Po 22. put održana fišijada u Oriovcu

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a i u Slavonskom Brodu

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika