Agrokor - kraj mita o dobrom gospodaru

Dogodilo se na današnji dan 10. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.10.2021
 Agrokor - kraj mita o dobrom gospodaru


 1887. u Slavonskom Brodu na tadašnjoj Filipovićevoj poljani u današnjoj Gundulićevoj ulici počela je gradnja Ženske pučke škole.

1924. u Brodu rođena Nada Božić, koja je zbog svojih antifašističkih nazora svirepo ubijena u 20. godini života u logoru u Staroj Gradiški. Njezini posmrtni ostatci su identificirani i sahranjeni u kolektivnoj kosturnici na brodskom groblju. 

1948. osnovano je Gradsko gimnastičko društvo, koje će ubrzo, posebice u ženskoj konkurenciji, izbiti u sam vrh hrvatske gimnastike. Za predsjednika društva izabran je Josip Bosak.

1949. nakon obavljenih prijemnih ispita počeo je s radom Muzički tečaj u zgradi u Mesićevoj ulici 1 u Slavonskom Brodu.

1991. snajperskim metkom u 33 godini života ustrijeljen filmski umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer. Taj zločin dogodio se na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice, gdje je Lederer snimao hrvatske borce u akciji tijekom neprijateljskih napada na Pounje. 

1991. srpske postrojbe su počinile pokolj u selu Lovasu, ubivši 40 Hrvata civila, a 14 je ozlijeđeno.

2004. umro je Pero Molnar poznati voskar i medičar te ugledni Brođani.

2005. između najjačih stranaka u Njemačkoj postignut dogovor po kojem će Angela Merkel postati nova kancelarka.

2010. u sukobima u Beogradu lakše i teže ozlijeđeno 124 policajca i 17 demonstranata , a privedeno je 207 osoba ,povodom održavanja gej parade „Parada ponosa“.

2011. Nakon dugotrajnog i vrlo složenog procesa dobivanja projektne dokumentacije započeli su radovi na izgradnji plinske mreže u općini Brodski Stupnik. 

2017. Počela afera A G R O K O R , koja je „potresla“ državu i danima je tema medija, politike i cijelog društva. Kriza u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj zaprijetila je urušavanjem poslovanja brojnih malih, ali i velikih tvrtki, poljoprivrednih proizvođača i gubicima radnih mjesta.

 2017. U poslovnicama Gradske Blagajne u Slavonskom Brodu građani mogu plaćati račune za komunalne bez naknade.

2018. Vlada republike Hrvatske gradu Nova Gradiška darovala pripadajuće zemljište i objekte vojarne „Slavonski graničari“ u vrijednosti 11,8 milijuna kuna. Nekretnine su darivane pod uvjetom da Grad Nova Gradiška u tom prostoru uredi učilišni kampus, studentski restoran s pratećim sadržajima, zgradu državnog arhiva i Muzej Šegrta Hlapića. 

Rođeni na današnji dan su: Giuseppe Verdi, talijanski skladatelj (1813), hrvatski glumac Zvonimir Rogoz (1887.), Claude Simon, francuski književnik (1913.), Nora Roberts, američka književnica (1950), Nenad Zakošek, profesor (1957), Dragan Bjelogrlić, glumac (1963),Goran Navojec, hrvatski glumac (1970.), francuski alpski skijaš, Jean-Baptiste Grange (1984.).

Umrli na današnji dan su: Aleksej Konstantinovič Tolstoj, književnik (1875), Josip Berković, profesor (1944), Edith Piaf, francuska pjevačica (1963), Silvana Armenulić pjevačica (1976), Yul Brynner, legendarni glumac (1985.), Orson Welles, poznati glumac i redatelj (1985.), Christopher Reeve, američki glumac (2004), Saša Britvić, hrvatski dirigent (2015) 

Zadnje vijesti

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Više narušavanja javnog reda i mira tijekom vikenda u alkoholiziranom stanju

FOTO GALERIJA

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice