"Nećemo stati dok ne vratimo sva ukradena djetinjstva!"

Zaklada „Hrvatska za djecu“ uz građane grada Slavonskog Broda i okolice čini mali korak velikim i vraća osmijehe na dječja lica.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.10.2017
  "Nećemo stati dok ne vratimo sva ukradena djetinjstva!"


Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Hrvoje Andrić preuzeli prve slikovnice i obvezali se na ispunjenje želja djece u potrebi.

U želji da zajedno s građanima grada Slavonskog Broda i okolice te neprofitnim i humanitarnim udrugama i ustanovama te dječjim domovima vrati osmijehe na dječja lica, Zaklada „Hrvatska za djecu“ danas je u Slavonskom Brodu predstavila svoj rad i djelovanje te emotivnu slikovnicu namijenjenu odraslima „Učini mali korak velikim“, kojom će do kraja 2017. godine nastojati ispuniti 1.000 konkretnih želja djece u potrebi, djece koja nemaju prilike živjeti sretno djetinjstvo poput svojih vršnjaka.

Druženju, na kojem je bilo uistinu mnogo emocija usmjerenih djeci u potrebi, prisustvovali su župan Brodsko- posavske županije dr.sc. Danijel Marušić, dr. med. vet., zamjenici župana - Damir Mirković, dipl.oec. i Stjepan Bošnjaković, dipl.ing. te zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, prof. dok su iznimnu atmosferu na ovom događanju uljepšali nastupi Glazbenog učilišta „Nota“, Dječjeg zbora Osnovne škole „Bogoslav Šulek“, Brodskog plesnog studija „Cascavela“, Športskog plesnog kluba „Astra“ i Plesnog studija „Triumph“.

Preuzimajući svoj primjerak slikovnice „Učini mali korak velikim“ i obvezujući se na ispunjenje dječje želje župan Brodsko-posavske županije dr. sc. Danijel Marušić, dr. med. vet. je istaknuo: „Kao župan, čovjek i roditelj  činim sve što je u mojoj moći kako bih vratio osmijeh barem na jedno dječje lice. Želim pomoći svima, svoj djeci, svim našim malim prijateljima.  Znam da sami ne možemo promijeniti svijet, ali zajedno možemo puno. Toliko je nesretnih sudbina i djece u potrebi, a tako malo potrebno da učinimo mali korak velikim i vratimo sreću, toplinu i dašak nade u njihova srca.  Djeca su naša sadašnjost i naša budućnost. Udružimo se, pružimo im ruku, usrećimo ih! Vlada Republike Hrvatske je kroz Zakladu „Hrvatska za djecu“ ukazala na neophodnost naše brige i pomoći svima onima kojima je ukradeno djetinjstvo, koji trebaju sve nas i svakoga od nas ponaosob.  Ja želim pomoći našim malim prijateljima, želim ih upoznati, želim vidjeti osmijeh na tim mladim licima… Dragi prijatelji, mi  ovdje smo samo početak jedne velike akcije: udružimo se, pomozimo onima koji nisu u životu imali toliko sreće.  Demografija ne počiva na dokumentima i strategijama, nego na skrbi o svakom pojedinom čovjeku; ovi mladi nas trebaju, pomozimo im!“.

Zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić, prof., koji je također s veseljem prisustvovao ovom lijepom događanju, izjavio je: „Srdačno pozdravljam sve građane prisutne danas ovdje na trgu koji su došli podržati ovu hvalevrijednu inicijativu Zaklade Hrvatska za djecu. Zahvaljujem se Zakladi „Hrvatska za djecu“ koja je Grad Slavonski Brod uključila u ovo dobro djelo. Grad Slavonski Brod ima počasni naziv „grada prijatelja djece“ i kao takav ima obvezu i dužnost neprestano se truditi i raditi kako bi živote naše djece učinili sigurnijim, boljim i veselijim. To pokušavamo kroz mnoge naše projekte, a naši Brođani su uvijek znali pokazati svoje veliko srce kada je riječ o djeci u ovakvim sličnim akcijama. Sretan sam što imam priliku ispuniti skromnu želju djevojčice Valentine i darovati joj školsku torbu te tako vratiti osmijeh na njezino lice. Ovim putem je pozdravljam i želim svako dobro u školi. Dragi građani, pozivam i vas da izaberete jednu slikovnicu, učinite taj mali korak, i ispunite tu jednu malu želju na veliku dječju radost.“

Svi prisutni imali su priliku vratiti se na trenutak u dane djetinjstva i sjetiti se svih onih trenutaka koji život znače. Tih trenutaka prisjetila se i upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“, mr.sc. Ivana Kristić Buntić, koja je naglasila: „Naša Zaklada djeluje u ime Vlade Republike Hrvatske, samostalno i s partnerima, a kako bi prepoznala, aktivno podržala i kontinuirano promovirala prava i prilike djece na individualni razvoj te doprinijela ostvarivanju izvrsnosti i napretka u životu djece. I upravo na tom putu danas smo u Slavonskom Brodu predstavili i našu slikovnicu „Učini mali korak velikim“ koja je posebna upravo zbog toga što svaki njezin primjerak prenosi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta u potrebi, prikazanu u obliku crteža koji je njezin dio. Spoj dječjih želja nacrtanih dječjim rukama, emotivnoga teksta i snažnih ilustracija jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica, Booboo Tannenbaum, ima za cilj osvijestiti hrvatsko društvo o važnosti postojećih potreba i problema djece, ali i potaknuti na sudjelovanje u ispunjenju dječjih želja, čime mali korak činimo velikim. Velikim i neprocjenjivim za djecu Hrvatske“.

Današnjim predstavljanjem rada Zaklade, kao i mogućnosti koje Zaklada nudi fizičkim i pravnim osobama, odnosno djeci Hrvatske u potrebi i njihovim obiteljima te predstavljanjem uistinu emotivne slikovnice za odrasle, Zaklada nastavlja s još intenzivnijim radom na informiranju i osvješćivanju hrvatske javnosti o važnosti djece u našemu društvu. Nakon predstavljanja rada Zaklade i slikovnice u Zadru, Splitu, Osijeku,  Rijeci, Varaždinu i Slavonskom Brodu,  tijekom listopada druženje s građanima nastavit će se i u Puli, dok će početkom studenog Zaklada posjetiti i Vukovar, a kako bi sve udruge koje se bave djecom imale priliku detaljno upoznati djelovanje Zaklade, a svi ljudi dobra srca  ispuniti konkretne dječje želje i tako vratiti osmijehe na dječja lica.

Putem događanja u Slavonskom Brodu te ostalih aktivnosti koje tek dolaze Zaklada „Hrvatska za djecu“ poziva sve građane Republike Hrvatske da se priključe akciji kojom ćemo zajedno vratiti osmijehe na lica djece u stvarnoj potrebi i nastojati ispuniti (barem) 1000 želja djece koja to s pravom i očekuju.

„Trebamo i tebe. Da baš tebe. U ime sve one djece kojoj trebamo pomoći, koju trebamo prepoznati i koju trebamo podržati, pozivamo te da postaneš dio naše priče i budeš naš prijatelj, pozivamo te da zajedno s nama osjetiš radost i snagu dječjih osmijeha! Radost onoga što danas možda i jedino ima smisla!“

Zadnje vijesti

Predbožićni susret nadbiskupa Hranića i medijskih djelatnika

11 odličja Karate kluba Slavonski Brod u Osijeku

Oprezno u prometu, prošli tjedan 23 nesreće

VIJESTI

Božićna čestitka

Predbožićni susret nadbiskupa Hranića i medijskih djelatnika

NAJČITANIJE DANAS

"Čist Božić i Bistra Nova Godina"

Brodski ronioci sudjelovali u eko akciji u Splitu

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu počelo s provedbom projekta STEM Eco&Energetics

Muzej Brodskog Posavlja predstavlja brodsku arheološku zonu

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju