Nakon 18 godina, vlč. Mato Knežević odlazi iz župe Garčin

Nakon 18 godina, vlč. Mato Knežević odlazi sa službe župnika župe svetog Mateja apostola u Garčinu, te po dekretu Nadbiskupa, 22. kolovoza preuzima službu župnika u Gradištu kod Županje. Osim po dugogodišnjem pastoralnom i duhovnom radu, vlč. Knežević ostat će poznat i po svom hobiju - očuvanju i restauriranju narodne nošnje i drugog šokačkog ruha.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 11.08.2017
  Nakon 18 godina, vlč. Mato Knežević odlazi iz župe Garčin


 Osamnaest godina služio je velečasni Mato Knežević Bogu i vjernicima u drevnoj župi svetog Mateja apostola u Garčinu. Nadbiskup ga sada šalje u Gradište, u jedinu župu na području Nadbiskupije posvećenu svetome Franji. 

 „U svom služenju kao župnik u Garčinu nastojao sam svima donositi Gospodina. Mogu reći da sam imao kvalitetan odnos sa svojim župljanima. Posebno djecom i mladima koje nazivam svojim anđelima. Iz generacije u generaciju. Imali smo prekrasne kateheze, bolje rečeno susrete i druženja razgovarajući o Bibliji.  Uz sve druge obveze puno vremena sam odvojio radeći na održavanju i očuvanju crkvenog ruha: misnica, alba, roketa, oltarnika. Sve je često povezano s tradicijskim, slavonskim elementima i ornamentima. Dosta sam vremena uložio u obnovu župne crkve i održavanja župnoga numera  hortikulture.  Čovjeku je drago kada može utkati sebe u sredinu u kojoj radi i služi. Ipak, draži mi je rad sa živom Crkvom“, kaže vlč. Mato Knežević.
 
Osim po iznimnom duhovno-molitvenom životu i pastoralnom radu, velečasni Mato ostat će u Garčinu zapamćen i po, među klerom, jedinstvenom hobiju – kao ustrajni čuvar tradicijske baštine, neumorno prikupljajući i restaurirajući narodno slavonsko ruho. „Ja jesam zaljubljen u tradiciju i naše šokačko ruho, a taj poriv za bavljenjem etnologijom, prikupljanjem, čuvanjem, rekonstrukcijom i restauracijom vjerojatno ima korijene još u mojem dječačkom dobu. Potječem iz tradicionalne šokačke obitelji iz Vrpolja.  U obitelji se tkalo, šlingalo, vezlo, obnavljalo staro i pravilo novo ruho. Mi smo kao djeca to gledali, pratili, zavoljeli. Tako da ja danas u svojoj zbirci imamo oko tisuću predmeta, raznih povijesnih dijelova narodne nošnje, tkanja, ručnog rada,  vezenja, stolnjaka, prekrivača. A ta je zbirka u postupku registriranja kao zaštićenog kulturnog materijalnog dobra  pri Ministarstvu kulture“, istiće vlč. Mato.  Njome je nedvojbeno zadužio kulturni život brodskoga kraja. 
 
Duhovno i pastoralno uređena župa, ali i nastavak obnove povijesne crkve svetog Mateja apostola i župnoga stana, kao i briga o velikome dvorištu – sve to vlč. Knežević ostavlja u naslijeđe novom garčinskom župniku, Tomislavu Karavidoviću, koji dužnost preuzima 22. kolovoza.
 
Ipak, ostat će  trajna povezanost sa  župom Garčin i Slavonskim Brodom, u koji će, kaže vlč. Mato, uvijek rado dolaziti. I kao svećenik i kao čuvar etno tradicijske baštine voljenoga slavonskog kraja. 
 
Zadnje vijesti

U školi u Podcrkavlju gosti iz šest europskih zemalja; počela provedba ERASMUS+ projekta

Nakon krađe sletio u kanal

SUPER SHOPPING UTORAK 12.12. U CITY COLOSSEUMU

FOTO GALERIJA

Vrhunac slavlja 60. obljetnice svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Potpisani Sporazumi o suradnji na razvoju širokopojasnog interneta

Pater Arek Krasicki: Mladi, ohrabrite se i otvorite srca za ljubav

Borna Čengić i Borna Mađarević uspješni na Prvenstvu Hrvatske

Sveti Nikola darivao mališane u Slavonskom Kobašu