„Živjeti u Brodu 1991.-1992. godine“

Dogodilo se na današnji dan 8. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.02.2020
 „Živjeti u Brodu 1991.-1992. godine“
 1725. umro je ruski car Petar Veliki.

1828. rođen je u Nantesu u Francuskoj pisac Jules Verne, slavan po svojim djelima „Put oko svijeta u 80 dana“, „20,000 milja pod morem“, „Put u središte Zemlje“ i „Put na Mjesec“.

1924. U Nevadi (SAD) izvršeno prvo pogubljenje uz pomoć smrtonosnog plina.

1929. na poticaj esperantista iz Bosanskog Broda, koji imaju svoje društvo još od 1922. godine, u Slavonskom Brodu je u Radničkom domu utemeljeno Esperantsko društvo „La espero“. 

1931. utemeljena je Zanatska kreditna zadruga u Brodu. Za ravnatelja je izabran Dragutin Frank, umirovljeni bankovni direktor, a za predsjednika upravnog odbora brijač Antun Geršić. 

1931. novogradiški Športski klub Unitas organizirao je za članove kluba krabuljnu zastavu. 

1935. gradonačelnik Henri Duffek organizirao je prošireni sastanak Gradskog poglavarstva radi formiranja „antimarksističkog komiteta“ u Brodu i borbe protiv „bauka komunizma koji kruži Europom“ i koji je i u Brodu posijao svoje „zmajevo-sjeme“. 

1937. rođen je u Žeravcu dr. Andrija Zirdum, franjevac, povjesničar i pisac. Studij teologije završio je u Sarajevu i Ljubljani. Magistrirao je 1968. godine, a doktorirao 1977. s temom: „Filip Lastrić Oćevac (1700.-1783.)“, Prilog kulturnoj povijesti BiH. Bio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, na kojoj je biran za dekana. Objavio je nekoliko važnih knjiga, bilo sam ili u koautorstvu. Napisao je više studija i članaka iz kulture i crkvene povijesti, posebice franjevačke. Suradnik je više časopisa u zemlji i inozemstvu. Sudionik je brojnih međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova s referatima. Veliki je zaljubljenik u likovnu umjetnost i osnivač je Galerije umjetnina u samostanu Plehan. 

1945. Partizanska vojska ušla u Zagreb; kraj NDH.

1950. osnovana je zloglasna istočnonjemačka tajna policija poznata pod nazivom Stasi 

1964. grupa mladića organizirala je, vjerojatno prvi put u ukupnoj povijesti Save, nogometnu utakmicu nasred rijeke. Velika zima i led debljine 42 cm omogućili su da ova utakmica završi sretno i bez posljedica. 

1980. U Beogradu je pokopan jugoslavenski državnik Josip Broz Tito, na čijem su pogrebu bili gotovo svi tadašnji svjetski državnici.

1984. održana je u Sarajevu svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara. Na stadionu Koševo tom prilikom, okupilo se 50.000 gledatelja.

1992. otvorene su XVI. Zimske olimpijske igre u francuskom Albertvilleu na kojoj je po prvi put nastupila i neovisna Hrvatska, a zastavu je nosio Tomislav Čižmešija.

1993. Predstavljena knjiga – dokument „Živjeti u Brodu 1991.-1992,“na hrvatskom i engleskom jeziku. Ova knjiga pokoljenjima na znanje da se nikada ne zaboravi žrtva mnogih građana koji su kao civili poginuli u svom stanu, na ulici, radnom mjestu, njivi, djeca u skloništu ili na ljuljačkama, i to samo zato što su Hrvati. Zaboraviti, značilo bi umanjiti veličinu žrtve, potcijeniti je, pogaziti prolivenu krv nedužnih, obezvrijediti krvavu povijest svoga naroda, svojih otaca i praotaca .Izdavač je bila Skupština općine Slavonski Brod, a urednici i priređivači knjige bili su Mato Artuković, Ivan Jelić i Branko Penić.

1997. 71. poslije Krista datirane su dvije bakrene pločice (pet dana prije Ida u veljači) uz dekret rimskog cara Vespazijana, u kojem se spominje grad Marsunia. Prvi je to poznati onodobni zapis imena rimskog naselja koje se nalazilo na mjestu današnjeg Broda, pronađen u brodskoj okolici. Pločice su pronađene u Savi 1997. godine i pohranjene u Muzeju Brodskog Posavlja. 

2006. Egipatsko vrhovno vijeće za antikvitete potvrdio je otkriće nove grobnice u Dolini kraljeva. To je prvo otkriće grobnice na ovoj lokaciji još od 1922. godine.

2009. u mađarskom gradu Balatonfured, huligani su ubili rumunjskog rukometnog reprezentativca Mariana Cozmu, a teško su ranili hrvatskog rukometnog reprezentativca Ivana Pešića i srpskog rukometnog reprezentativca Žarka Šešuma.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski entomolog Franjo Košćec (1882.), Ivan Kozarac, hrvatski književnik (1885.), hrvatski muzikolog i skladatelj Dragan Plamenac (1895.), Jack Lemmon, američki glumac (1925.), američki glumac James Dean (1931.), Snježana Tribuson, hrvatska redateljica, scenaristica i glumica (1957.), hrvatski glazbenik Marijan Ban (1963.).

Umrli na današnji dan su: Ilija Gregorić, glavni vojni zapovjednik seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji (1574.), ubijena škotska kraljica Marija Stuart (1587.), France Prešern, slovenski pjesnik i pravnik (1849.), Petar Kropotkin, ruski revolucionar i geograf (1921.), John von Neumann, mađarski matematičar, fizičar i izumitelj (1957.), Anna Nicole Smith, glumica (2007.), Josif Tatić, glumac (2013.).

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji