'Zlo i naopako': Penisi, floskule i fuš u brodskom 'Cirkusu Colorado'

'Ako imaš petlju, ako imaš herca - pokloni mi sliku od sveca' tepala je katolička mladež turbohit Tine Ivanović, a javnost je likovala. No niti blizu kao kada je na scenu došao jedan brodski kolekcionar.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 21.08.2014


 Čovjek koji je skupljao faluse

Kolekcija penisa pronađenih u domu 'budućeg studenta medicine' odjeknuo je u javnosti. Odvjetnik se odlično dosjetio (što je rijetkost za hrvatske prilike) i ovaj bizarni ili bolje rečeno dijagnostički hobi svrstao je u domenu 'istraživanja' (kao kada je kuhar-pedofil iz Brezovice koji me je btw tužio preko noći svoj 'dnevnik silovanja' nazvao SF romanom, te je pušten na slobodu). Zanimljivo je da sam prije toga mislio kako je moje skupljanje romana 'Martin Mystery' podložno dijagnozi 'Petra Pana'.

No, pustimo sad faluse. Veći mi je šok to što je cijela Hrvatska bila u svojevrsnom šoku dok su Brođani reagirali na jedan prilično ravnodušan način. 'To je skroz normalno za Brod' i 'Ovo je kamilica za ostale pacijente kod nas' samo su neki od komentara. Povod svemu je čak i nebitan - bitno je navesti da je ova osoba od ranije poznata po sličnim peripetijama i vratolomijama. Kako je općepoznat način kako se do prije određenog vremena dobivao posao u bolnici, onda je vjerojatno i ovaj gospodin 'odriješio kesu'. Šteta jedino što se odvjetnički tim nije dosjetio da je u pitanju 'umjetnost' - to bi bilo još stepenicu ironičnije, posebno kao kritika današnjoj suvremenoj liniji iste. U Brodu je tako bizarnost postala svakodnevica.

Čovjek koji je sve radio dvaput

Što se može potvrditi drugom temom o kojoj se proteklih tjedana pričalo - famoznim biciklističkim stazama. Nije mi jasno zašto su svi zgroženi tim 'ukrasnim postupkom', poglavito ako su barem jednom kročili u bilo koji veći svjetski grad. Od boja, širina pa do bizarnih rješenja (Petar Bašić je recimo uslikao stazu koja prolazi kroz parking za bicikle) - sve već viđeno. Ali ne bi mi bili mi da nemamo nešto unikatno. Naime, prva kiša pokazala je kvalitetu boje, koja je očito osmišljena za estetiku i geografsku poziciju Dubaija. Iako su pojedinci branili izvođača radova s argumentom da se 'boja obrisala na svega par mjesta' i kako je riječ o 'zlobnoj imputaciji' - zar ovakvi zahvati ne bi trebali biti na svakom mjestu dobro odrađeni? 

I da, tko će to sve platiti? Na Zapadu ima jedan jako učinkovit lijek - penali u ugovoru. Šteta što to kod nas ne postoji (zlobnici bi rekli da je riječ o namjernom nepostojanju zbog sukoba interesa). Tu su i kućice za 'Baywatch' na Poloju koje odnese Sava jer nisu betonirani s temeljima (bilo je navodno skupo, no zar nove kućice nisu još skuplje?), pa kante za smeće koje dijete od četiri godine iščupa golim rukama itd. Gradski poslovi me u posljednjih par godina podsjećaju na košarkaša koji umjesto polaganja odbijanca u koš tijekom posljednjih sekundi tekme ide divljački zakucavati - i onda naravno lopta odbijena od 'kosti' ide daleko u publiku, a rezultat dolazi u egal. Narod bi rekao 'skuplja pita nego tepsija', a ja bih dodao da netko uvijek 'omasti brke'.

Čovjek koji je želio postati predsjednik

U ljetnoj 'pauzi' Darko Junačko otišao je na godišnji, a mene su pozvali da uletim kao voditelj te tri emisije 'Klopke'. Bilo je dosta komentara oko svega, da sam 'neozbiljan', da zovem 'ekscentrične goste' i da 'ne znam složiti dvije rečenice'. Naravno - sto ljudi, sto čudi - ovo mi je bilo prvo voditeljsko TV iskustvo i osobno sam zadovoljan jer su emisije bile gledane, komentirane i što imam dosta mjesta za napredak. No, još sam zadovoljniji što je Tomo Opačak dobio svoje mjesto u medijima gdje je mogao pokazati što ima za ponuditi. I on je naletio na ogroman broj kritika, a doslovno je pao i u drugi plan zbog zanimljivog okršaja Prkačin Vs. Bašić. Ajmo mi u jednu analizu - što to ima Ivo, a nema Tomo? Samo jednu stvar - gospodske manire uz bonton pristojnost. I ništa drugo. 

Ne favoriziram tu Opačka (neću ni glasati na izborima), ali kad usporedimo sadržaj (bez forme i pakiranja), poteze, retoriku, odnose sa susjedima i potencijalnu međunarodnu politiku (koju Josipović nema, osim poltronstva) - jasno je da je riječ o podjednakim kandidatima. Doduše, Josipović ima podršku publike koja dijeli njegova mišljenja kako je petokraka 'simbol mira i ljubavi' i 'ima slike, nema tona' projekciju, no vjerujete li zbilja da to sve nije samo još jedna 'lignjina' floskula i Hrvatskoj svojstven PR? Opačak je takav kakav je (kažu da čovjeka najbolje prokužite ako pitate njegove radnike za njega), ali bi mi draže bilo da netko jednom zapije s Putinom, valja loš humor s Obamom i gleda nogomet s Merkelicom nego da se hvali kako je bio tri stola od američkog hegemona ili da mu je isti dao potpis na ubrus? Kolinda - tko zna. Rockefeller i Rothschild su uvijek znali ispoštovati svoje... Ako ništa drugo, barem izgleda najbolje :)

Zadnje vijesti

Brođani superiorno do finala

Rođen znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger

Minimalni poraz Marsonije na gostovanju u Ivankovu kod Bedema

FOTO GALERIJA

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću