'Satiričar' Vojislav Šešelj iliti europsko licemjerje zvano sloboda govora - govor mržnje

Tanka granica između slobode govora i govora mržnje danas je poligon politički korektnim huškačima da čine što god požele, otvoreno vrijeđaju i glume satiričare.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 31.03.2016
'Satiričar' Vojislav Šešelj iliti europsko licemjerje zvano sloboda govora - govor mržnje


 Vojislav Šešelj je najbolji primjer takvog postupanja i osoba koja je inteligentno sarkastičnom obranom do temelja ogolila ionako komičan Haški sud čije postojanje praktički više nema nikakvog smisla.

Šešelj kao veliki satiričar i motivator

Oslobađajućom presudom Šešelj je praktički amenovan kao šaljivdžija i osoba čije su ratne izjave razmatrane kao puko laprdanje. 'Nijedan Ustaša ne smije izaći živ iz Vukovara', 'granice Velike Srbije važnije su od slučajnih žrtava', 'Hrvatsku treba napasti napalm bombama, bez obzira na civile' - sve je to po Haagu satira poput njima dragoga Charlieja Hebdoa. Da ne bi bilo zabune, Šešelj je to zapadnjačko licemjerje vrlo bistro detektirao i još bistrije mu se narugao - u haškim ćelijama napisao je knjigu 'Govor mržnje kao zločin protiv čovječnosti'.

'To kod mene nisu mogli da nađu, jer nikada nisam nikoga mrzio zato što je muslimanske vjeroispovijesti, čak, naprotiv, ja veoma poštujem i volim našu braću Srbe muslimanske vjeroispovijesti, mnogo volim i poštujem našu braću muslimane u Iraku, Siriji, Alžiru, Libiji... Ni bosanske muslimane, koji ne žele da budu Srbi, ja ne mrzim zato što su muslimani, nego zato što su se oružjem u rukama digli protiv Srba i htjeli da otcijepe BiH i dio srpskog naroda povedu sa sobom.' Kratko i jasno, a naročito vrlo promišljeno. Iako je svojevremeno na mitinzima vrlo oštro propagirao etnička čišćenja, danas se inteligentno sakrio pod domenom 'slobode govora'.

Velika Srbija ispala Velika Parodija

No ono čega se Šešelj morao odreći u čitavom procesu bio je koncept 'Velike Srbije'. To je isto morao postati samo dio stand-up komedije, satire i sarkazma - dio bajke. I na tom dijelu se najviše lomio, a s obzirom na oslobađajuću presudu danas taj koncept politički može rehabilitirati poput Draže Mihailovića. Leonidini ratnici nekoć davno ginuli su u nemogućoj situaciji zbog vlastitih uvjerenja - no danas je suvremena Europa svakome dala priliku da se iz ralja vlastite hrabrosti izvuče nekim od verbalnih alata. Sada je puno jasnije da bi i Tuđman bio oslobođen odgovornosti - što zapovjedne, što verbalne, a Mladić će gotovo sigurno proći upravo kao Karadžić.

Nije na kraju bitno je li govor benigan ili maligan, bitno je samo to da nekadašnji busači o prsa, veliki nacionalisti i teritorijalni huškači ne staju iza rečenoga i prihvaćaju sva moguća oružja samo da ne završe u zatvoru. Uz sebe kao krivce navode predsjednike i premijere (bivšu braću po oružju), međunarodnu zajednicu, pa čak i narod kojeg nazivaju 'vlastitim istomišljenicima' - sve povlače, samo sebe ne žele. Velika Srbija je preko noći i teritorijalno i verbalno postala manja nego ikada, Šešelj bi na kraju dana priznao i da je Hrvat, a politička scena u Srbiji dobila je novi nivo djelovanja. U doba kada su ratna huškanja legitiman politički pravac, kada je politička korektnost iznad istine i kada je govor mržnje dio slobode govora - nije ni čudo da je SAD najveća globalna vojna sila.

Zadnje vijesti

Susreli se s mađarskim hodočasničkim udruženjem "Maria Ut - Pilgrimage of Central Europe"

Kadetkinje OK Posavine Brod na drugom mjestu

Želiš li raditi preko ljeta, a istovremeno uživati na Poloju?

VIJESTI

Tijekom boravka u Budimpešti

Susreli se s mađarskim hodočasničkim udruženjem "Maria Ut - Pilgrimage of Central Europe"

SPORT

Drugi turnir održat će se u Višnjevcu

Kadetkinje OK Posavine Brod na drugom mjestu

NAJČITANIJE DANAS

Humanitarna akcija

Američki ‘The Metro big band’ održao koncert za udrugu Slap u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Štandove klastera "Slavonska košarica" posjetili i ministri Cappeli i Tolušić

Vokić: Ljudi zovu i pišu, svi žele uživo doživjeti priču o mojim rodama

Prvo mjesto osvojio Danko Drobnjak

I ove godine će brodski maturanti pokazati zašto su najbolji!

Koncert Joleta i veliki vatromet povodom Dana grada