'Moderni tradicionalist'

Sinoć je u Galeriji Goll otvorena izložba akademskog slikara Vladimira Džanka iz Osijeka.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 20.12.2013


Uz prigodnu PP prezentaciju koju je priredio prof. Tomislav Lukić predstavljen je životni opus jednog od najvećih živućih slikara Slavonije, a uživo na zidovima galerije brodskoj publici je ponuđen četrdeset i jedan rad. Različite likovne tehnike kojim Džanko vlada kroz svoji gotovo 60 godina likovnog stvaralaštva predstavljaju autorov likovni izražaj kroz cijelu karijeru. Izložbeni prostor je podijeljen u 6 cjelina gdje autor predstavlja svoju likovnu inspiraciju kroz teme: sakralna motivi, veduta, akt, portret, pejzaž i apstraktna tematika. Na izložbi je govorio brodski istaknuti slikar, umjetnički ravnatelj galerije  Predrag Goll koji je sa Džankom proveo dio svog života i zajedno radio na mnogim projektima. Goll je između ostalog rekao:

„Džanko je moderni  tradicionalist, oslanja se na neposredno oponašanje, autor je kontinuiteta, sve je uvijek crpio iz prirode, pejzaža; u interakciji emocionalnog i racionalnog lirik je boje i doživljaja, sa zahtjevnom sinergijom rada ruke i oka. „Suverenost“ je od najveće važnosti za umjetnike bez talenta. Oni u njoj traže nadomjestak talentu, sadržaju, ekspresiji i ljepoti. Međutim umjetnost je uvijek suverena ako je izraz osjećaja i uvjerenja onoga koji je stvara. Džanko  je, od svoga umjetničkog stava dolazio kroz školu svog vlastitog stvaralačkog iskustva u nezamjenjivom mediju djela.

Džanko crtač uvijek se nastoji približiti promotivnom motivu, proniknuti u njegovu bit, žarom upornog i ustrajnog istraživača da  crtežom prikaže svijet i oblike koje vidi. Stoga je crtež u njegovom umjetničkom procesu autentični izričaj.”

Na izložbi je predstavljena monografija Vladimira Džanka autora prof. Stanko Špoljarić.

“Klasičnim slikarskim motivima dati svježinu iskaza konstanta je umjetničkog htijenja Vladimira Džanka“, napisao je u predgovoru biografije prof. Špoljarić. Kulturni doživljaj u galeriji upotpunio je glazbeni sastav Ad astra izborom božićnih pjesama.

Izložbu je uz prigodan božićni  program otvorio gvardijan Franjevačkog samostana i Crkve  presvetog trojstva iz Slavonskog Broda pater Sebastijan Golenić. Izložba ostaje dostupna brodskoj publici do 10. siječnja 2014. godine.

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Kako su se do sada škole snašle u covid situaciji?

Suvremena plesna predstava "Prostor ni ja" u Galeriji Ružić

Nevjerojatna polusezona nogometaša Omladinca iz Gornje Vrbe!

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu