'Klopka' o nacionalnoj strategiji: Ni INA ni HEP nego reforma javne uprave!

Sinoćnja 'Klopka' bavila se aktualnim i gorućim temama (re)nacionalizacije, privatizacije, reformi i potraživanja koja polako dolaze na naplatu.

Autor: bportal | Datum objave: 11.01.2017


 Gosti su tako bili nagrađivani novinar Gordan Stojić, aktivist i kolumnist Marijan Knezović, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić i supredsjednik stranke 'Slobodna Hrvatska' Danijel Galović. U početku emisije obradile su se aktualne teme poput predsjedničinog odlaska u SAD i povezanosti istog s nacionalnom geopolitičkom strategijom, te sličnim taktikama ranijih predsjednika. Gosti su ocijenili napore trenutne Vlade i to kroz dosadašnje poteze među kojima se najviše ističe porezna reforma - koja ne ide na ruku nekim društvenim grupacijama, a gosti su polemizirali i oko toga treba li viši minimalac ili ga uopće ne treba biti. Je li Vladina politika stihijska s površinskim reformama teško je odgovoriti u ovom trenutku, no vidljiv je višegodišnji nastavak politike bez čvrstih programa, planova i nacionalnih strategija za narednih deset ili dvadeset godina.

Nacionalizacija INA-e i paralelna privatizacija HEP-a su pak jedinstven svjetski primjer fuzije sustava - nacionalsocijalizma i državnog intervenizma s jedne, te neoliberalnog kapitalizma s druge. Je li riječ samo o povodu za novi val privatizacije ili stvarna želja za povratom imovine vrlo je upitno. Privilegirane kaste skrivaju se pod strukturama moći, no dvije buduće nacionalne strategije - ona kurikularna u obrazovanju i reforma javne uprave - trebale bi tektonski udariti na te tehnomenadžerske i uhljebske mreže. Zato će onaj tko tako što odluči progurati biti istinska domoljubna snaga. Gledatelji su na referendumsko pitanje treba li privatizirati HEP radi otkupa INA-e s 89% odgovorili negativno. Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović, a naredna tema biti će 'Projekt Velebit'.

Zadnje vijesti

Sto godina Gimnazije Matija Mesić

Automehaničari i mehatroničari sve traženiji - hoće li reforma strukovnog obrazovanja novim generacijama donijeti napredak?

Najbolja futsal ekipa gostuje u Sportskoj dvorani Brod

FOTO GALERIJA

Najbolji županijski sportaši Tot, Novaković, KKK Olimpik i ŽOK Nova Gradiška

Jandroković: ovo je najjača HDZ-ova organizacija i vrijeme je da HDZ ponovno ima i gradonačelnika Slavonskog Broda!

HKUU “Trenk“ Nova Gradiška - kvalitetnim aktivnostima kroz 2018. godinu

Novi uspjesi natjecatelja Športskog plesnog kluba Top dance

Učenici iz Gundinaca i Sikirevaca družili se uz knjige (nelektirne!)