'Klopka' o nacionalnoj strategiji: Ni INA ni HEP nego reforma javne uprave!

Sinoćnja 'Klopka' bavila se aktualnim i gorućim temama (re)nacionalizacije, privatizacije, reformi i potraživanja koja polako dolaze na naplatu.

Autor: bportal | Datum objave: 11.01.2017


 Gosti su tako bili nagrađivani novinar Gordan Stojić, aktivist i kolumnist Marijan Knezović, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić i supredsjednik stranke 'Slobodna Hrvatska' Danijel Galović. U početku emisije obradile su se aktualne teme poput predsjedničinog odlaska u SAD i povezanosti istog s nacionalnom geopolitičkom strategijom, te sličnim taktikama ranijih predsjednika. Gosti su ocijenili napore trenutne Vlade i to kroz dosadašnje poteze među kojima se najviše ističe porezna reforma - koja ne ide na ruku nekim društvenim grupacijama, a gosti su polemizirali i oko toga treba li viši minimalac ili ga uopće ne treba biti. Je li Vladina politika stihijska s površinskim reformama teško je odgovoriti u ovom trenutku, no vidljiv je višegodišnji nastavak politike bez čvrstih programa, planova i nacionalnih strategija za narednih deset ili dvadeset godina.

Nacionalizacija INA-e i paralelna privatizacija HEP-a su pak jedinstven svjetski primjer fuzije sustava - nacionalsocijalizma i državnog intervenizma s jedne, te neoliberalnog kapitalizma s druge. Je li riječ samo o povodu za novi val privatizacije ili stvarna želja za povratom imovine vrlo je upitno. Privilegirane kaste skrivaju se pod strukturama moći, no dvije buduće nacionalne strategije - ona kurikularna u obrazovanju i reforma javne uprave - trebale bi tektonski udariti na te tehnomenadžerske i uhljebske mreže. Zato će onaj tko tako što odluči progurati biti istinska domoljubna snaga. Gledatelji su na referendumsko pitanje treba li privatizirati HEP radi otkupa INA-e s 89% odgovorili negativno. Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović, a naredna tema biti će 'Projekt Velebit'.

Zadnje vijesti

V. Bokijev ples - Sjećanje na Borisa Stančića

Muškarci u Brodsko-posavskoj županiji najviše obolijevaju od raka

Padobranci uspješno prizemljili i u Slavonski Brod

SPORT

Nastupaju ekipe iz Sarajeva, Malog Lošinja, Siska, Zagreba, Osijeka i Sl. Broda

VK Marsonia organizira tradicionalni turnir "Tintilinić 2018."

FOTO GALERIJA

Planinarenje uz poeziju od Ivane do Tadije

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić