'Klopka' o Hrvatskoj, EU i Brexitu protekla uz žustru polemiku ZA i PROTIV tabora

Sinoćnja 'Klopka' povodom treće godišnjice članstva u Europskoj uniji i nedavnog Brexita u studiju je suprotstavila strane pobornika i protivnika hrvatskog članstva u EU.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 06.07.2016
 Gosti su tako predstavljali 'Za EU' stranu - Bernard Karakaš, novinar vanjske politike 'Večernjeg lista' i Petar Bašić, brodski političar i povjesničar, kao i 'Protiv EU' kut gledanja - Danijel Srb, predsjednik HSP-a i Marjan Bošnjak, autor knjige 'EU? Ne, hvala!' Već je u samom početku priča otišla u pravcu polemike, i to oko pitanja promjena i statusa Hrvatske unutar EU. Protivnici smatraju da smo doživjeli potpuni raspad demografske politike, te čak i ukoliko popravimo ekonomsku sliku stanovništvo nećemo povratiti. Pobornici su pak istaknuli da je Hrvatska nakon ulaska u EU doživjela veliki broj mogućnosti i potencijala, a među njima se najviše ističu cijene koje su pale i do 60% (meso).

Sljedeća točka velike rasprave bila je Brexit. Jedna strana smatrala je kako se posljedice već danas vide i da je ovo dokaz budućeg kolapsa legendarnog 'The City' dijela Londona dok druga tumači kako su problemi samo trenutni i Velika Britanija ili Engleska analizu treba doživjeti tek nakon određenog vremenskog razdoblja. Obje strane su se složile da EU nije samo 'trgovinski savez' več ima i emotivne komponente kao i slobodan protok ljudi, roba i usluga. Ekonomski razlozi i imigrantska politika unije su bitniji razlozi britanskog izlaza iz EU. Nakon toga krenula je i debata o hrvatskom utjecaju u EU. Jedna strana smatrala je da je on minoran i da praktički ne postoji dok je druga poentirala kako je zapravo i velik u odnosu s BDP-om i brojem stanovnika Hrvatske. Najveći okršaj bio je onaj vezan uz povlačenje novca iz EU fondova i potrajao je cijelu emisiju uz prilično temeljito argumentiranje brojkama obaju strana.

Gledatelji su putem Facebook stranice emisije mogli sudjelovati i na referendumskom pitanju 'Jeste li za #CROUT?', a rezultat je bio 92% - 8% za taj potencijalni izlazak Hrvatske iz EU. Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović.

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"