'Kako institucije Grada maltretiraju i pljačkaju građane'

U cijelosti prenosimo pismo Brođanina Darka Marasa koji smo primili na mail redakcije.

Autor: bportal | Datum objave: 16.03.2015


Kako institucije Grada, zlorabeći dane im ovlasti i povjerenje, maltretiraju i pljačkaju građane

Poštovani,

ovim otvorenim pismom želim upozoriti i vas i javnost na oblik postupanja institucija Grada kojim, zlorabeći dane im ovlasti i povjerenje, maltretiraju i pljačkaju građane.

Dana 22. studenog 2014. godine u ulici Đure Basaričeka u Slavonskom Brodu u prijepodnevnim satima otuđeno mi je zaustavljeno osobno vozilo, a otuđenje je, prema izjavama očevidaca, izvršio ''Komunalac'' po nalogu komunalnog redara.

Dolaskom na mjesto odlaganja tzv. premještenih vozila u poslovnom prostoru ''Komunalca'', uručena mi je i Obavijest o počinjenom prekršaju prema kojoj sam "parkirao vozilo na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti bila manja od 3 m, odnosno do suprotnog ruba kolnika manja od 4 metra, u krugu od 3 m od posebnim oznakama na kolniku označenog podzemnog ili nadzemnog hidranta, čime je počinjen prekršaj iz članka 82. stavka 1. točke 12., kažnjiv po članku 82. stavak 4. ZSPC-a, što je kažnjivo novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kn''.

Uz navedeni kazneni novčani iznos, još bih trebao platiti i iznos od 500,00 kuna za troškove tzv. premještanja vozila.

Uz Obavijest o počinjenom prekršaju uručen mi je i Izvještaj o obavijesti (u privitku) na kojem se nalaze fotografije koje, prema autoru, dokazuju da je vozilo, u odnosu na neisprekidanu uzdužnu crtu, bilo parkirano tako da je istim počinjen prekršaj koji mi se stavlja na teret.

Fotografije su snimljene (zlo)namjerno tako da uopće nije moguće utvrditi kakva uzdužna crta, neisprekidana ili isprekidana, se nalazi uz zaustavljeno vozilo kojim je, navodno, počinjen prekršaj.

A da se radi o izmišljenom prekršaju nedvojbeno potvrđuju priložene fotografije iz kojih je vidljivo da je vozilo kojim sam upravljao bilo zaustavljeno na dijelu ceste gdje nema ni blizu neisprekidane crte, te time nisam ni bio u mogućnosti počiniti prekršaj koji mi se stavlja na teret.

Stvarno stanje lako je moguće utvrditi usporedbom položaja vozila u odnosu na čvrste objekte (stablo i zgrade) na fotografijama i vrstama crta koje se nalaze uz vozilo, odnosno oba vozila.

Prema izjava stanara u susjednim zgradama i zaposlenika u obližnjim poslovnim prostorima ovakvo nečasno postupanje institucija Grada redovita je praksa, kojim se očito dodatno (po principu ako prođe prođe), pune proračuni i Grada i komunalnog društva u njegovom vlasništvu.

Uostalom, da se radi o stvarnoj brizi za sigurnost građana u prometu, a ne o skrivenim nepoštenim namjerama, Grad bi odavno dao nalog za postavljanje prometnih znakova zabrane zaustavljanja i parkiranja na odgovarajućim mjestima u ulici Đure Basaričeka, jednako kao što je to učinjeno za samo nekoliko noćnih sati u svim ulicama dijela grada kroz koji je preusmjeren promet zbog gradnje cestovnog podvožnjaka u Osječkoj ulici.

Uostalom da se ne radi o skrivenim nepoštenim namjerama u Obavijesti o počinjenom prekršaju ne bi bila izostavljena ni, zakonski obavezna, uputa o pravnom lijeku.

Zato pozivam (su)građanke i (su)građane koji su na jednak način maltretirani i oštećeni ili ih se pokušalo oštetiti da jednako ovako javno o tome progovore i time pokažu da im je dosta trpljenja zloupotrebe ovlasti i povjerenja.

Sa poštovanjem!

Darko Maras

Procijenite sami tko je ovdje u pravu!

 

 

 

 

Zadnje vijesti

263 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Ne sjedajte za upravljač vozila ukoliko ste konzumirali alkohol!

Uhvaćen 18-godišnji počinitelj kaznenih djela teške krađe

FOTO GALERIJA

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu