„Brođanin“ u Zagrebu

Dogodilo se na današnji dan 16. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.06.2018
„Brođanin“ u Zagrebu


 1694. nalogom cara Leopolda I. obnovljeno je djelovanje franjevaca u Brodu te župa postaje rezidencija.

1754. lektor filozofije u brodskom Franjevačkom samostanu, Brođanin Luka Bebrić. Rukopis njegove knjige „Uvodni kratki kompendij u svijet Aristotelove filozofije“ nalazi se u knjižnici brodskog Franjevačkog samostana. 

1829. Legendarni vođa naroda Apaša poznat kao Geronimo, zakleti neprijatelj Meksikanaca, predao se američkoj vojsci, rođen je na današnji dan.

1933. nogometna reprezentacija Broda na Savi odigrala je na svom terenu utakmicu s reprezentacijom Nove Gradiške. Susret je završio visokom pobjedom Brođana 8:0.

1944. izbjeglička jugoslavenska vlada u Londonu u službi kralja Petra Karađorđevića odlučila se odreći četnika pod vodstvom Draže Mihailovića i izabrati novog premijera. Odlučili su se za Hrvata Ivana Šubašića, koji je prije Drugog svjetskog rata bio ban Banovine Hrvatske. Šubašić je bio čovjek po volji Britanaca i Amerikanaca, jer je predstavljao raskid s velikosrpskim tendencijama i korak prema demokratičnosti. U međuvremenu je Josip Broz Tito s vodstvom partizanskog pokreta svoj glavni štab smjestio na otoku Visu. Na inzistiranje Winstona Churchilla Tito je morao početi pregovore s jugoslavenskom izbjegličkom vladom iz Londona. Tito se obvezao da će buduća jugoslavenska vlada biti formirana zajednički s izbjegličkom kraljevskom vladom. I doista, Titovo potpisivanje sporazuma bio je vješt diplomatski manevar kojim je dobio savezničku potporu, a sva obećanja izbjegličkoj vladi u budućnosti je lako izbjegao kad je Komunistička partija konačno zavladala Jugoslavijom.

1950. Gradsko kazalište u Brodu, osnovano u veljači 1949. godine, dalo je u nešto više od godinu dana 104 predstave i imalo 38 821 posjetitelja.

1990. osnovan ogranak HDZ-a u Lužanima s odborom od 11 članova.

1993. u Zagrebu predstavljen prvi broj lista „Brođanin“ na osam stranica - glasilo Zavičajnog kluba „Brod“ u Zagrebu. Svrha je ovog glasila da članove kluba, kojih ima oko 450, što podrobnije izvijesti o akcijama, idejama i mogućnostima pomaganja rodnom gradu, njegovim potrebama i htjenjima. Većina su zagrebačkih Brođana zapravo vrlo cijenjeni stručnjaci, vrhunski intelektualci i gospodarstvenici pa je njihova pomoć u obnovi Slavonskog Broda tim dragocjenija. Glavni urednik je Antun Krajnović-Kepi, a grafički urednik Rudolf Štrk.

2001. Predsjednik SAD George Bush mlađi i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali se prvi put u Sloveniji.

2009. u središtu Slavonskog Broda otvorena poliklinika Ćosić (dr. Vesne Ćosić) u kojoj se na 200 metara kvadratnih mogu obaviti pregledi iz ginekologije, urologije, dermatovenerologije, interne medicine, psihijatrije, fizikalne medicine i medicine rada. 

Ostali događaji:

1890. rođen je Stan Laurel (Arthur Stanley Jefferson) engleski komičar, pisac i režiser. Svjetsku popularnost stekao je glumeći u najpoznatijem komičarskom paru Laurel i Hardy, kod nas poznati kao Stanlio i Olio.

1903. Američki automobilistički koncern Ford Motor Company, koji se razgovorno najčešće naziva Ford, osnovao je Henry Ford u Detroitu u saveznoj državi Michigan.

1977. umro je znameniti njemački znanstvenik Wernher von Braun. On je izrazito zaslužan za razvoj raketne tehnologije u 20. stoljeću.

Rođeni na današnji dan su: Giovanni Boccaccio, talijanski književnik (1913.),  hrvatski jezikoslovac, Vjekoslav Babukić (1812.), vođa Apaša, Geronimo (1829.), Adolf Waldinger, hrvatski slikar (1843.), hrvatski ekonomist i političar, Hrvoje Šošić (1928.), Ivo Komšić, bosanskohercegovački političar (1948.), češki atletičar, Jan Zelezny (1966.), Enes Vejzović, hrvatski glumac (1977.), njemački tenisač, Benjamin Becker (1981.). 

Umrli na današnji dan su: papa Inocent III. (1216.), John Snow, britanski liječnik, jedan od osnivača epidemiologije (1858.), Ernst Schröder, njemački matematičar (1902.), Edo Šen, hrvatski arhitekt (1949.), Imre Nagy, mađarski političar (1958.), Wernher von Braun, američki izumitelj njemačkog porijekla (1977.), Helmut Kohl, njemački političar i državnik (2017.).

Zadnje vijesti

Dubravku Galoviću 3 godine zabrane rada u sportu

Načelnik Josip Pavić: 2019. će biti godina realizacije velikih projekata!

ŠN Legen, Slavonija, Marsonia pobjednici Valentino kupa

VIJESTI

PROSLAVLJEN DAN OPĆINE SIBINJ

Načelnik Josip Pavić: 2019. će biti godina realizacije velikih projekata!

FOTO GALERIJA

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

FOTO - Više od stotinu trkača trčalo 21,5 kilometar u spomen na Sibinjske žrtve

FOTO - Mate Bulić oduševio Sibinjce i njihove goste!

FOTO Pokladno jahanje u Kupini okupilo 40-ak jahača

Dovršetkom radova na Maslačku energetski su obnovljeni svi dječji vrtići u Slavonskom Brodu