„Život nema rezervne dijelove“ poput automobila

Preventivne aktivnosti policijskih službenika Policijske uprave brodsko-posavske

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.11.2019
„Život nema rezervne dijelove“ poput automobila


 Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća – „Život nema rezervne dijelove“ poput automobila

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, u petak (15. studenoga), obilježili su Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća, kojom prilikom su zajedno sa pripadnicima HAK-a Nova Gradiška na gradskom groblju zapalili svijeće, prisjetivši se žrtava prometnih nesreća i stradalih osoba u prometu, kao i članova njihovih obitelji koji su preživjeli te tragedije, a sa kojima danas žive. 

Ovogodišnji slogan „Život nema rezervne dijelove“ poput automobila, potiče na promišljanje, svjesnost i odgovornost prilikom sudjelovanja u prometu, a što svakodnevno čine i policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, Policijske postaje Nova Gradiška, kroz svoje svakodnevne preventivno represivne aktivnosti, te edukacije iz područja prometa. 

Obilježavanjem ovoga dana želi se potaknuti društvo, i ovim putem sve sudionike u prometu na odgovornije ponašanje i poštivanje i razvoj prometne kulture. Veliki se broj prometnih nesreća može i treba prevenirati, stoga se sudionici u prometu trebaju pridržavati svih pravila sigurnosnog ponašanja kako bi se izbjegli neželjeni događaji. Ljudski život je svugdje jednako vrijedan. Nemjerljive štete i tragedija gubitka ljudskog života ne zahvaća samo obitelj stradalih, već je i sami počinitelj često žrtva s dugoročnim traumatičnim posljedicama koje ih nažalost često prate i ostatak života. U svijetu svake godine više od 1,3 milijuna ljudi pogine, a oko 50 milijuna bude teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama. U proteklih deset godina u Hrvatskoj se dogodilo 372.829 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 165.808 osoba, od kojih je poginulo 3.764 osoba, teško ozlijeđeno 30.127, a lakše 131.917 osoba.  Svakih šest sekundi netko pogine ili ostane trajni invalid u svijetu, a najčešće ginu mladi starosti od 15 do 29 godina, navode podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u 2018. godini na području Policijske postaje Nova Gradiška zabilježeno je ukupno 248 prometnih nesreća, od čega je u 2 prometne nesreće zabilježen smrtni ishod sudionika. Ukupno su smrtno stradale 2 osobe (1 osoba muškog spola i 1 osoba ženskog spola). 

U 2018. godini je u prometnim nesrećama ozlijeđena 121 osoba (23 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede dok je 96 osoba zadobilo lake tjelesne ozljede). Većina prometnih nesreća, 97,2 %, dogodila se zbog pogreške vozača. Tijekom 2018. godine od ukupnog broja vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama njih 53 je bilo pod utjecajem alkohola, dok je jedan vozač odbio alko-testiranje.

Akcija „Poštujte naše znakove“ – edukativno predavanje učenicima prvih razreda osnovnih škola

Policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Slavonski Brod Tomislav Kovačević i kontakt policajac Ivica Pavelko, u okviru Akcije „Poštujte naše znakove“, održali su edukativno predavanje učenicima prvih razreda osnovnih škola na području Slavonskog Broda. Policajci su proveli edukacije tijekom mjeseca listopada na temu sigurnog sudjelovanja u prometu, kojom prilikom su učenicima skrenuli pozornost na eventualne opasnosti u prometu, poučivši ih osnovana prometne kulture. U ovoj interaktivnoj komunikaciji učenici su pokazali zavidnu razinu znanja u području prometa. Prilikom predavanja policijski službenici su učenicima prvih razreda uručili prigodne poklone - kišne kabanice. 

 

Zadnje vijesti

Ukrajina priznala nezavisnost Hrvatske

Domaći poraz kuglača Slavonca iz Bukovlja za kraj polusezone

Nakon šest kola KK Dar sam na vrhu

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos