„Živite svoj poziv, onako ponosno i časno kako ga je Šimo živio“

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave brodsko-posavske, održano je natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom 1. memorijal „Šimo Đamić“. Natjecanje je provedeno u vremenu od 15. do 17. listopada, s posvetom i sjećanjem na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske, Šimu Đamića.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.10.2019


 Ministarstvo unutarnjih poslova, danas je po prvi puta dobilo najspremniju pripadnicu policajku i najspremnijeg pripadnika policajca. U natjecanju su sudjelovala 42 natjecatelja, od kojih 40 policajaca i 2 policajke, koji su prošli razne discipline i zahtjevne kvalifikacije (veslanje kanuom, gađanje iz kratkog naoružanja i jurišne puške, testiranje – provjera znanja iz domene policijskog posla i dr.). Stazu dugačku 25 km, sa startom na Sovskom jezeru, preko obronaka Dilja, do cilja u Tomici, prošli su neprekidnim kretanjem uz kompas i zemljovid (trčanjem ili hodanjem), noseći opremu i pušku, izvršavajući složene zadaće, kao što su alpinizam, orijentacija u prostoru, prelazak mreže pod zaštitnom opremom, bacanje dimne bombe, te prelazak vodene prepreke.

Svečani i završni program upriličen je na cilju u Tomici, kojom prilikom su brojni posjetitelji imali priliku vidjeti skok padobranske ekipe - pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko sa zastavom Republike Hrvatske, kao i atraktivnu pokaznu vježbu pitomaca Policijske Akademije, nastup policijske klape Sveti Matej iz Bjelovara, uz sjajne moderatorske tekstove u izvedbi Sandre Veber i Krešimira Šimića.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio domaćin, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, rekavši između ostaloga: „Izuzetna mi je čast i ponos što vas sve mogu pozdraviti kao sin ove doline, ovih obronaka Dilj gore i ovog mjesta, kao sin Specijalne jedinice policije PU brodsko-posavske, koja je prošla sva ratišta od Vukovara do Dubrovnika, čiji je zapovjednik bio Šima Đamić. U čast njemu, sinu ove slavonske ravnice i svih poginulih policajaca diljem Lijepe naše, organizirali smo ovo natjecanje gdje će kolegice i kolege moći pokazati svoje sposobnosti od zadaća koje svakodnevno obavljaju u svom policijskom poslu, do složenijih situacija koje zahtijevaju specifičnu fizičku spremnost“.

Naš policijski sustav sazdan je od iznimnih pojedinaca

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je između ostaloga rekao: „Veseli me činjenica da ovo natjecanje u kojem sudjeluju najspremniji policijski službenici završava u pozitivnom fair play natjecateljskom ozračju. Čestitao bih svim sudionicima i organizatorima ovog današnjeg za nas vrlo važnog natjecanja, jer su potvrdili, uz sve svoje redovite policijske zadaće vrhunsku sposobnost za organizaciju ovako složenog sportskog događaja. U policijskim redovima nalaze se vrhunski sportaši, koji osim što pokazuju svijest o važnosti brige za vlastito zdravlje kroz aktivno bavljenje sportom, svojim vlastitim primjerom pokazuju pravi sportski duh i promiču toleranciju. Zaista sam ponosan kao glavni ravnatelj policije, iz dana u dan svjedočim kako je naš policijski sustav sazdan od iznimnih pojedinaca i kako iz dana u dan pokazujemo snagu naše policijske obitelji“.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović: „Iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas danas u srcu Slavonije, na prvom natjecanju za najspremnije pripadnike hrvatske policije, koje nosi ime po ponosnom sinu ove ravnice, legendarnom zapovjedniku Specijalne jedinice policije PU brodsko-posavske, Šimi Đamiću. Neosporno je kako je Šimo bio heroj, inspiracija novim naraštajima policije koji danas sudjeluju u ovom natjecanju. Jedan je od simbola snage hrvatske policije koja je dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu i time postavila kamen temeljac na kojem su izgrađene generacije hrvatskih policajaca spremnih odgovoriti u svakom trenutku današnjice, i biti čuvari sigurnosti svojih sugrađanki i sugrađana. U iščekivanju najboljih od naših natjecatelja, istaknuo bih kako je ovo natjecanje još jedan pokazatelj spremnosti hrvatske policije“.

„Živite svoj poziv, onako ponosno i časno kako ga je Šimo živio“

Ministar je pritom uputio čestitke svim sudionicima natjecanja na svemu što su pokazali na utrci, posebno na izvrsnoj motoričkoj i psihičkoj spremnosti koje i moraju krasiti pripadnike policije, te je svim sudionicima natjecanja zaželio puno zdravlja i uspjeha u daljnjem radu s porukom – živite svoj poziv, onako ponosno i časno kako ga je i Šimo živio.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar UP-a Božinović na cilju je dočekao natjecatelje, te najboljima uručio prigodne nagrade „Štit domovine“, kao i članovima obitelji Šime Đamića.

U ženskoj konkurenciji sudjelovale su Antonija Radeljić (PPAP Zadar) i Gordana Žuti (Interventna jedinica policije PU virovitičko-podravske). U muškoj konkurenciji prvi u cilj je ušao Petar Conjar (Interventna jedinica policije PU Varaždinske), drugi Petar Volarević (Interventna jedinica policije PU dubrovačko-neretvanske), dok je treće mjesto zauzeo Luka Špehar (Interventna jedinica policije PU krapinsko-zagorske). 

Najspremniji policajke i policajci, danas u pokazali visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, znanja iz navigacije, snalaženja u prostoru i znanja iz domene policijskog posla.

Svi sudionici natjecanja glasnici su  sjećanja na poginule hrvatske branitelje, vojnike i policajce te sina slavonske ravnice, ratnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske Šimu Đamića.

Zadnje vijesti

Taekwon-do klub „In-Nae“ osvojio 24 medalje u Vinkovcima

"DAJEM TI SRCE za Martinu" ovog četvrtka u Sibinju

Derbi u Sibinju pripao Slavoncu iz Bukovlja

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Minimalna pobjeda Marsonije nad Slogom za ostanak na vodećoj poziciji

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu