„Kuća od sretnih ciglica“ u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 5. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 05.05.2019
„Kuća od sretnih ciglica“ u Brodu
 1821. Općina Brod dobila je kraljevsko odobrenje za održavanje četiri povlaštena sajma: na blagdan sv. Trojstva, sv. Katarine djevice i mučenice, sv. Stjepan i pravoslavni blagdan Uznesenja Marijina.

1891. Muzička dvorana u New Yorku, danas poznata kao Carnegie Hall, otvorena je nastupom koji su vodili maestro Walter Damrosch i kompozitor Peter Ilyich Tchaikovsky.

1908. održan je u Brodu na Savi Drugi zemaljski kongres gostioničara i kavanara Hrvatske i Slavonije. Osam stotina gostioničara okupilo se u kavani „Crvena kuća“ i Kasini. Nakon kongresa održan je svečani banket i koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“.

1912. U Zagrebu je službeno otvoren stadion u Maksimiru, dom je Nogometnog kluba Dinamo. U kolovozu 1999., uoči otvaranja 2. Svjetskih vojnih igara, završena je i obnova zapadne tribine s 12.600 sjedala, te 718 mjesta u VIP-etaži. Time je obavljeno oko 80% predviđenih radova, te trenutačni kapacitet stadiona iznosi 40.000 mjesta.

1913. Profesorica Katarina Petrović, kustosica i direktorica Muzeja Brodskog Posavlja, uredila je, sa suradnicima, prvi poslijeratni postav brodskog muzeja. Formirala je arhivsku zbirku Vojne krajine i arhivsku građu na kojoj počiva današnji državni arhiv. 

1928. Petog svibnja umro je Karl Repić stariji rođen 1860. godine u poznatoj obitelji dunavskih alasa u Apatinu. Oko 1880. godine dolazi u Brod i zakupljuje pravo ribolova na Savi od Šamca do Siska. U Brodu je sa suprugom Katarinom, udovom Beissman i sinovima sagradio prvo javno kupalište na Savi. 

1939. građani Slavonskog Broda svečano su proslavili svog gradskog patrona sv. Florijana. Procesija, u kojoj su sudjelovala sva brodska kulturna i vjerska društva te mnogobrojno građanstvo, kretala se uz glazbenu pratnju Ulicom kralja Aleksandra, Jelačićevim trgom i obalom Stjepana Radića. 

1941. godine tenkovi njemačkog Wermachta ulaze u Brod.

1949. Potpisivanjem Londonskog ugovora osnovano je Vijeće Europe sa sjedištem u Strasbourgu, a to tijelo prva je europska institucija koja je započela rad na europskim integracijama. Potpisnice su bile Belgija, Danska, Francuska, Republika Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

1989. Interni odjel Medicinskog centra proslavio je pedesetu godišnjicu rada. Uspostavljen je 1. svibnja 1939. godine dolaskom dr. Aleksandra Krautha, prvog specijaliste za unutarnje bolesti u Brodu. Istog dana, nakon 35-godišnjeg rada, primarius dr. Damir Bradić, dugogodišnji šef odjela, otišao je u mirovinu. 

1989. u Zagrebu je sahranjen dr. Mihajlo Kaliman, dugogodišnji ravnatelj brodskog Medicinskog centra. Bio je jedan od najzaslužnijih za uspostavu i razvoj kirurškog odjela brodske bolnice.

1990. Na današnji dan održano je u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski natjecanje za pjesmu Eurovizije. Bila je to posljedica pobjede grupe Riva s pjesmom „Rock me“ prethodne godine u Švicarskoj. Na zagrebačkom su Eurosongu nastupila 22 izvođača, a pobijedio je Toto Cutugno iz Italije s pjesmom „Insieme: 1992“.

1991. Oko 18,30 sati pojavili su se vojni transporteri i ušli u vojarnu u Slavonskom Brodu. Ulaskom transportera došlo je do spontanog okupljanja građana ispred vojarne i u centru grada, da bi se postupno okupljanje pretvorilo u ulične proteste, koji su trajali gotovo do jutra, kada se situacija smirila. Stradali su izlozi trgovina i brojni kiosci. Prosvjednicima su se pridružili i čelnici općine Jozo Meter i Frano Piplović koji su građane pozvali na razum i izbjegavanje incidenata. Građani su poslušali čelnike općine, zapjevali hrvatsku himnu i nastavili s prosvjedom.

2000. Županijska tvrtka „Ceste“ d.o.o. potpuno je modernizirala asfaltnu bazu i tako se s tehnologijom proizvodnje  asfalta svrstala uz bok sličnih europskih proizvođača. Ovom investicijom vrijednom tadašnjih 200 tisuća maraka u jednom satu proizvede se 120 tona asfalta. 

2005. Polaganjem kamena temeljca za popularno zvanu kuću od sretnih ciglica koju je inicirao saborski zastupnik Mato Gavran i službeno je krenula gradnja dislocirane stambene jedinice Doma za djecu i mladež u ulici Stanka Vraza u Slavonskom Brodu. U objektu mladići i djevojke koji zbog punoljetnosti gube pravo na boravak u samom domu mogu nastaviti živjeti uz daljnju brigu zajednice i svojih odgajatelja i to do 21. godine života. U dvoetažnoj zgradi je četiri stana od 70 metara kvadratnih i u svakom od njih će moći živjeti po četiri štićenika.

2017. Na Cipeliću i Hebrangu u Slavonskom Brodu postavljeni javni satovi. Uređaja koji pokazuje koliko je sati pokazuje i kolika je temperatura zraka.

Rođeni: Karl Marx, njemački filozof i revolucionar (1818.), Vlasta Ramljak, hrvatska glumica (1960.), hrvatski glumac Ivica Pucar (1975.), Chris Brown, američki pjevač (1989.).

Umrli: Napoleon Bonaparte, francuski vojskovođa i državnik (1821.), Slavko Ježić, hrvatski književnik (1969.), Juraj Jurjević, hrvatski književnik (1985.), Mihail Botvinnik, sovjetski šahovski velemajstor (1995.), Slobodan Budak, hrvatski pravnik (2012.).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja