[FOTOGALERIJA] Vrpolje: novozaređeni svećenik fra Gabrijel Bošnjak proslavio svoju Mladu misu

VRPOLJE - "Velika mi djela učini svesilni" – ove riječi Marijina hvalospjeva geslo su Mlade mise koju je u rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja u Vrpolju ove nedjelje, 19. srpnja 2020. proslavio fra Gabrijel Bošnjak, novozaređeni svećenik hrvatske franjevačke provincije Svetih Ćirila i Metoda.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 19.07.2020
[FOTOGALERIJA] Vrpolje: novozaređeni svećenik fra Gabrijel Bošnjak proslavio svoju Mladu misu


Mladomisničko slavlje počelo je roditeljskim blagoslovom na pragu obiteljske kuće, nastavljeno procesijom do središta Vrpolja, gdje je u dvorištu župne crkve pod velikim šatorom, i uz sve propisane epidemiološke mjere fra Gabrijel proslavio svoju prvu Euharistiju u zajedništvu devet svećenika, đakona i akolita među kojima su bila i njegova trojica subraće mladomisnika fra David Sedlar iz Čakovca, fra Siniša Pucić iz Rijeke i fra Ivica Janjić iz Bošnjaka. Suslavili su i domaći župnik vlč. Mario Paradžik, župnik u Gradištu vlč. Mato Knežević (rodom iz Vrpolja), župni vikar u Vinkovcima vlč. Patrik Križanac (mladomisnikov prijatelj iz školskih dana);  fra Stjepan Hrkač, Brođanin, na službi u franjevačkoj župi sv. Antuna u Našicama i fra Matija Marijić, također Brođanin, na službi u franjevačkoj župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Evanđelje je navijestio đakon fra Ivan Vladić.

Prigodnu homiletsku riječ uputio je svim okupljenim vjernicima i samom bratu Gabrijelu, fra Josip Ivkić, župni vikar franjevačke župe sv. Ivana Kapistrana u Iloku. "Put do svećeništva popločan je i krijepostima i slabostima no svaki svećenički poziv trajni Božji govor – da je Bog istinit čak i onda kad je sve upereno protiv njega", istaknuo je fra Josip i mladomisniku Gabrijelu poručio da poput Marije dopusti Kristu da ulazi u njegov život, da se Bog nastani u njegovu srcu.

Dirljive su bile i riječi zahvalnoga govora samog mladomisnika Gabrijela: najprije dragom Bogu na milosnome daru svećeništva i redovništva, potom i roditeljima Katici i Anti, sestrama Martini i Ceciliji, te bratu Rafaelu, ali i pokojnome bratu Josipu koji ga, kako je rekao, i sada prati s neba.
 
Nije zaboravio ni svoje odgojitelje, braću franjevce, te duhovnike, pokojne župnike u Vrpolju, vlč. Šrajera i vlč. Kedješa, pa ni sadašnjeg župnika Marija Paradžika koji je uz pomoć brojnih volontera, članova udruga s područja općine Vrpolje, 'carski' organizirao mladomisničko slavlje, a koje je pjevanjem uljepšao župni zbor.
 
"Veliki je ovaj dan za našu župu Vrpolje, u kojoj sam evo župnik dvije godine. No, znam po kazivanju vjernika, ovdje mlade mise nije bilo u posljednjih 30 godina. Domaći sin, vlč. Mato Knežević imao je posljednji mladu misu godine 1989., kada se rodio naš današnji mladomisnik fra Gabrijel. Prije Mate, u Vrpolju nije bilo svećenika 180 godina. Dakle, možemo reći da nakon 200 godina imamo dva duhovna zvanja. Treba moliti za još njih, jer, velika će žetva, a radnika je malo", rekao je vlč. Mario i ovaj događaj nazvao velikom radošću i veseljem u Vrpolju. 
 
Na kraju su svim vjernicma polaganjem ruku svoj blagoslov uputila sva četiri prisutna mladomisnika.
Slavlju mlade mise prethodila je i trodnevna duhovna priprava, koju su predvodili fra Matija Marijić, fra Vedran Kos i vlč. Patrik Križanac.
 
 
(foto: Ivica Vlašić)

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Sutra se održava Brodski hodaton

Ukupno 436 prometnih prekršaja, najviše nepropisne brzine

Alkoholiziran vikao na zaposlenice kasina, 18-godišnjak pod utjecajem alkohola vrijeđao policajce

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“