"Tko je bliže" je važno, ali "treće poluvrijeme" i druženja nitko ne zaboravlja

Kažu da ništa nije i ne može biti slučajno, pa slijedom toga ovih dana Boćarski klub Brlićka 2007, iz istoimenog dijela slavonskobrodskog naselja Budainka obilježava i slavi 10 godina osnutka i uspješnog djelovanja.

Autor: BG / BrodPortal | Datum objave: 14.02.2017


 Mnogi će reći kako boćanje, balotanje i igre na boću nije ništa drugo doli čisto razbijanje dosade i bacanje vremena i nema veze sa sportom. U tome su djelomično u pravu jer boćanje, balotanje i sl. u primorskim i dalmatinskim krajevima i jest bilo trošenje vremena u smiraju dana nakon vrelih i sparnih podnevlja. Tako učiniše i doseljenici u Brod s područja Dalmacije, Hercegovine i Like, donijevši sobom, uz druga etnička obilježja, i balotanje.

Ova dinamična društvena igra s nerijetko žustrim raspravama "tko je bliže" u Brodu i Slavoniji utemeljila se početkom 20. stoljeća, upravo Brlićka na Budainki na prostoru omeđenom današnjom Primorskom i Vinogradskom postala je istinska "meka" za boćanje. Svi pamte Kolovrata, Šakića, Matekala, Ćurkovića, Lončara, Peru, Đona i druge pionire te drevne igre na brodskoj Brlićki. tada nije bilo službenih natjecanja, pa se igralo i "bacalo" za gušt i "tko će bolje", između njih samih. No, 2007. stigli su "neki novi klinci", Baketarić, Veber, Ulić, Sale, Ćure, Šaban, Miško i drugi. Prvo su gledali i učili pa onda i počeli nadigravati s iskusnim igračima već postojećeg kluba Brlićka, a kada su stekli vještinu i znanje odlučili su 2007.osnovati "svoj" klub Brlićka 2007.

Nove "snage" donijele su puno novog, uključili se u liga natjecanja boćarskih klubova Slavonije i Baranje, bilo je uspjeha i neuspjeha, ali iskonska suština boćanja, uz nadigravanje na terenu, jest "treće poluvrijeme," kada se zaboravljaju sve strasti, kušaju najbolji kulinarski specijaliteti koje sami spravljaju, piće, pjesma, šale, druženje i prijateljstva, bili su i ostali neizostavni "klupski" sadržaji.

Usto, Brlićka 2007. svih godina uspješan je organizator valentinovskih i drugih zabava, uz neizostavne Svirce, uvijek se tražila karta više. O prekrasnim druženjima Brlićke 2007. s boćarskim klubovima u Bosni, Hercegovini, na Jadranu i drugim krajevima već i vrapci pričaju. A, da bi se sve to ovjekovječilo, klub je ovih dana tiskao slavljenički 24-stranični bilten s pregršt tekstova i fotografija kako je sve počelo i što za njih, članove kluba, Brlićka 2007. zapravo znači sve ove godine, dakako i danas.

 

Zadnje vijesti

Neovisno o poslu kojim se bave, većina građana ne želi se cijepiti protiv koronavirusa

Kakvo je stanje s osobljem u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević"?

Do ponedjeljka otvorenje prijava na županijski natječaj za programe iz kulture

FOTO GALERIJA

Održana završna konferencija projekta "KUL centar"

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Nakon dvjesto dana izolacije - pjesma i molitva u dvorištu Doma za starije

Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu kampanja “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“