"Izvješća Grada pokazuju da vlada površnost, nesposobnost i nedovoljna edukativnost!"

Danas je na konferenciji za novinare koordinatorica Nacionalnog foruma za Slavonski Brod i Brodsko posavsku županiju Slavica Lemaić komentirala polugodišnja izvješća gradonačelnika, gradskih poduzeća i gradskih ustanova.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 11.09.2014


Izvješća će se naći na Dnevnom redu Gradskog vijeća Slavonskoga Broda u ponedjeljak 15. rujna ove godine.

Izvješća koja  će u ponedjeljak na Gradskom vijeću Slavonskog Broda podnijeti gradonačelnik, gradska poduzeća i gradske ustanove pokazuju da kod ključnih navedenih institucija vlada površnost, nesposobnost i nedovoljna edukativnost te krajnji nedostatak vizije i osjećaja za kvalitetan, a u njihovom slučaju ikakav razvoj Slavonskog Broda.

Izvješće gradonačelnika Mirka Duspare  pokazuje da smo u prvom polugodištu ove godine krpali ceste, razbacivali tucanik i više puta bojali biciklističke staze. Imamo i određene radove na nekim školama i vrtićima, i eksperimentalne faze u uštedama javne rasvjete. I to je sve. Za grad Slavonski Brod premalo i apsolutno nerazvojno. Opet moramo posegnuti za primjerima gradova u bližem okruženju koji  bespovratnim sredstvima raznih fondova izgrađuju škole, vrtiće ,obnavljaju i dograđuju nogometne stadione i sportsko rekreativne centre, zatim multimedijalne centre, poduzetničke inkubatore, industrijske zone, uređuju nerazvrstane ceste, izgrađuju vodovode i kanalizacije, vrše aglomeracije u vrijednostima u iznosima desetaka i desetaka milijuna eura, građani  skoro besplatno obnavljaju fasade,mijenjaju stolarije, krovove i instalacije svojih obiteljskih kuća i to rade gradovi s višestruko manjim proračunima”, ističe Slavica Lemaić.

U obraćanju javnosti Lemaić se dotaknula i korištenja bespovratnih sredstava.

Grad Brod je očito u svojevrsnoj samoizolaciji. U pogledu korištenja besplatnih novaca, kod nas padne koja kap, a Brođani plaćaju punu čašu u vidu participacije za članstvo u Europskoj uniji porezima i drugim davanjima u državnu blagajnu.

Sve ovo vodi do jedinog zaključka kako čelni ljudi Grada nemaju ni volje, ni znanja, ni namjere da Brođanima olakšaju život te potaknu gospodarstvo putem investicijskih ulaganja, otvore nova radna mjesta i okrenu Grad prema  sveobuhvatnom razvoju.

Ono što je još važno za naglasiti je upravo to da Gradska uprava nije u stanju pratiti ni rad vlastitih ustanova zaduženih za razvoj grada nego im taj posao još više otežava”, rekla je Lemaić.

Kod spominjanja bespovratnih sredstava ne može izbjeći tema EU fondova te rad Razvojne agencije Grada.

“Izvješća Razvojne agencije i Brodina koji bi trebali biti nositelji aktivnosti vezanih uz povlačenje bespovratnih sredstava Europske unije pokazuju da u Brod takvi novci neće doći, a niti su na vidiku.

Naime, iz Izvješća Razvojne agencije, na dvanaestoj stranici piše kako realizacija projekata čeka ulazak Hrvatske u Europsku uniju (!?).

Ovim putem ih pozivam da iako ni sami nisu svjesni što im piše u izvješćima neka ih još jednom pomno pročitaju i isprave sve ono što ih u ovom trenutku čini neozbiljnim i neprofesionalnim.

Osim prepisivanja neozbiljnih rečenica imamo i prepisivanja projekata iz 2013. u 2014. što daje privid kako se nešto radi, a ne radi ništa ili skoro ništa”, poručuje Lemaić.

Prema Lemaić i Nacionalni forumu, stanje nije bolje ni u drugim gradskim poduzećima.

Ni ostale gradske tvrtke, Vodovod, Brod plin, Komunalac dovoljno ne usmjeravaju svoju pažnju ka bespovratnim sredstvima Europske unije već se za nove investicije zadužuju kod poslovnih banaka.

Sve u svemu iz svih proučenih izvješća dolazimo do zaključka i apela Gradskoj upravi da se ozbiljno prihvate konkretnog posla, realizaciji , pripremi te osiguranju financija za tehničke dokumentacije za nove natječaje koji će uslijediti krajem ove godine i tijekom iduće kako bi Razvojna agencija, Gradska poduzeća i ustanove, ali i privatne tvrtke i obrti, udruge, kao i sami građani dobili priliku aplicirati svoje ideje i projekte te na taj način pokrenuti investicijski ciklus. Okanite se prebojavanja biciklističkih staza i  poduplavanja direktorskih mjesta, skupih vatrometa  i drugih nepotrebnih troškova jer ti novci se mogu uložiti u razvoj našeg Grada“, zaključuje Lemaić.

Zadnje vijesti

152 novooboljele osobe od Covid-19 u proteklih 24 sata, 2 osobe preminule

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Juniori i kadeti Broda vrlo dobri u prvom dijelu sezone

NAJČITANIJE DANAS

PRIPREME ZA KAPTOLAČKI FESTIVAL

Pristižu nove pjesme za Zlatni glas Zlatne doline 2022.

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj